Изненада: лаптопите изпревариха таблетите

За първи път от няколко тримесечия насам продажбите на ноутбуци превишават тези на таблет компютри, по данни на анализаторите от Canalys за периода април-юни

Таблетите не оказаха толкова силновлияние върху пазара на персонални компютри през второто тримесечие на годината, както в предишни периоди, сочи анализ на Canalys. Това е изненадващо, предвид тенденцията на ръст, обусловена от таблетитев последните тримесечия.

Apple продължава да продава най-много таблети, но бележи най-слабия си резултат за последните две години

В периода април-юни доставките на РС, вкл. таблети, в световен мащаб възлизат на 123,9 млн. броя, което е с 14% повече спрямо същия период на предходната година. Спрямо първото тримесечие на 2014 г. обаче пазарът практически остава непроменен, заради спад с 5% в търсенето на таблети до 48,4 милиона броя.

Apple бележи най-ниския си резултат за iPad в последните две години, доставяйки 13,3 млн. броя таблета. Втори е Samsung с 8,9 млн. устройства от серията Galaxy Tab, сочи анализът.

Основният проблем на Apple е високата цена на iPad. Що се отнася до Samsung, то корейската компания се опитва да завладее множество сегменти, но не успява на всички, тъй като продуктовите линии бързо остаряват, в резултат на което производителят освобождава складовите запаси с отстъпки, отбелязва Canalys.

За първи път от третото тримесечие на 2013 г. насам таблетите отстъпват на лаптопите по брой доставени устройства. В периода април-юни 2014 г. РС производителите са пуснали на пазара 49,1 милиона лаптопа, колкото и през второто тримесечие на 2013 г.

В Северна Америка и страните от EMEA (Европа, Близкия Изток и Африка) доставките на ноутбуци са нараснали съответно с 13% и 8%. За този ръст способства подобряването на икономическата ситуация в региона и обновяването на компютърните паркове в компаниите след спиране на поддръжката на Windows XP.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *