Износът към ЕС се покачва с 9,2% от началото на годината

Държавите членки на Европейския съюз (ЕС) продължават да подкрепят износа на български стоки и тази година, след като към деветмесечието експортът нараства с 9,2% на годишна база. В края на септември над две трети от стоките продължават да отиват към шест държави от общо 27, докато износът само за пет пада спрямо деветте месеца на миналата година.

Прирастът от 9,2% на годишна база е малко по-висок в сравнение с предварителните данни на Националния статистически институт (НС), публикувани преди месец, които показаха годишно повишение на износа за ЕС от 9,1% от началото на годината.

Само през септември има покачване от 4,5% на годишна база, което е по-бавно спрямо предходните оценки за ръст от 4,7%. Въпреки това общата тенденция за основния принос на ЕС при формирането на търговското салдо остава, тъй като износът е на положителна територия в осем от деветте месеца на 2015 г.

Освен това от началото на годината до края на септември 2015 г. вносът от ЕС се увеличава с 5,9%, или по-бързо спрямо отчетените през предходния месец 5,8 на сто на годишна база. Това е факт след ревизията в положителна посока на спада на експорта за ЕС от 2,9% спрямо предишните 3 на сто. Вносът е на положителна територия и в шест от деветте месеца на годината.

През деветмесечието заради превишението на стойностния обем на вноса над износа се формира дефицит по търговското салдо със страните членки от 2,51 млрд. лв. В края на септември импортът от ЕС възлиза на 24,26 млрд. лв., а експортът се равнява на 21,75 млрд. лв.

С 13 страни поддържаме положително търговско салдо, което означава, че повече изнасяме за тях, отколкото внасяме. Най-голям е излишъкът по салдото с Белгия (427 млн. лв.). С останалите 14 държави имаме отрицателно салдо, като сред тях най-голям е дефицитът с Испания (1,07 млрд. лв.).

През периода януари-септември 2015 г. 69,4% от българския износ отива към Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които са основните ни търговски партньори в рамките на ЕС.

Износът за Германия нараства с 9,8% на годишна база от началото на годината до 4,28 млрд. лв., докато вносът е нагоре с 11,8 на сто до 4,89 млрд. лв.

За Италия експортът расте с двуцифрени стойности – с 10,1% на годишна база до 3,18 млрд. лв., докато този за Белгия намалява – с 5,4 на сто до 1,27 млрд. лв.

Освен Белгия през деветмесечието износът на България се понижава и към Португалия, Финландия, Литва и Латвия, но при тях обемите са ниски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *