Износът на Германия за Русия удари 6-годишно дъно през януари

Износът от Германия за Русия намалява все повече и повече. През януари 2015 г. общият експорт е достигнал 1,44 млрд. долара, или 35,1% по-малко, отколкото през същия месец на миналата година, съобщава „Росбалт“, позовавайки се на данните на Федералната статистическа служба на Германия (Destatis).

Такъв рязък спад в износа на Германия на руския пазар не е наблюдаван от октомври 2009 г., когато продажбите намаляха в резултат на глобалната финансова криза, предава Deutsche Welle.

В същото време експертите не очакват такъв рязък спад в обема на германския износ за Руската федерация за цялата година. По-специално, прогнозата на Федералната асоциация на търговските палати в Германия (Deutscher Industrie- und Handelskammertag – DIHK) за 2015 г. е равнището да отчете спад от 15%.

През 2014 г. износът на германски компании в Русия отстъпи с повече от 18% до 29,3 млрд. евро. Германия снабдява Русия предимно с инженерни и химически продукти, както и леки и товарни автомобили. Вносът от Русия през януари също намаля с една трета в сравнение със същия период на 2014 г.

В списъка с най-важните пазари за германската индустрия Руската федерация отстъпи от 11-то до 13-о място. Въпреки това Германия остава най-големият търговски партньор на Русия сред държавите от ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *