Износът на ток от България ще намалее драстично

За енергетиката идват още по-тежки времена. Износът на ток от България ще намалее драстично до 2018 г. Спрямо най-добрата година – 2011, когато експортът е бил 10,661 млрд. квтч, количеството ще спадне с 40% до 6,354 млрд. квтч., съобщава „Нова телевизия“.Причината е, че възможностите за производство на електроенергия у нас ще стават по-малко, ТЕЦ-овете ще бъдат затваряни, а вътрешното потребление ще расте. Това стана ясно от Бюлетин за енергетиката – 2014, публикуван от ресорното министерство. В него няма нито дума за АЕЦ „Белене“ и 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Само за десетте месеца на тази година страната ни е изнесла 7,710 млрд. квтч., пише „Преса“. Това постижение ще стане невъзможно за цялата 2016 и за всички години до края на десетилетието.

На 1 януари 2015 г. трябва да спре цялата ТЕЦ „Варна“ /инсталирани 1260 мегавата/. Също догодина ТЕЦ „Русе+ ще се лиши от половината си мощност – 84 от 169 мегавата. Заради остарели съоръжения вероятно ще спрат и други 330 мегавата във въглищни централи.

В същото време не се предвижда пускането на нови базови мощности. Към енергийната система ще се присъединяват главно ВЕИ, за които вече има сключени договори. Тяхното производство обаче е непостоянно, тъй като зависи от природните сили.

Според прогнозата на Електроенергийния системен оператор излишъците от електроенергия в страната са още по-малко. Затова възможностите за износ ще спаднат от 5,767 млрд. вктч догодина на 4,132 млрд. квтч. през 2020.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *