Износът на Япония достигна 8-месечен връх през октомври

Износът на Япония през октомври е нараснал с най-бързия си темп в последните осем месеца, изпращайки окуражаващ знак за подобряване на глобалното търсене.

Износът е нараснал с 9,6% на годишна база според данните на Министерството на финансите. Равнището надхвърли повече от двойно прогнозата на анкетираните от Ройтерс експерти за ръст от 4,5% след покачването от 6,9% през септември.

Вносът е нараснал с 2,7% спрямо същия период миналата година, което остана под очакванията за разширение от 3,4% след покачването от 6,2% през септември.

По този начин японският търговски дефицит спадна до 710 млрд. йени при прогнози за 1,05 трлн. йени. През септември равнището бе 958,3 млрд. йени.

„Япония отново е основен износител. Имахме много силни данни през септември и това се превръща в тенденция“, заяви Мартин Шулц, старши икономист във Fujitsu Research Institute.

„Основната причина е фактът, че местните износители най-накрая осъзнават, че йената ще остане слаба за по-дълго време и вече се насочват към по-дългосрочното търсене, особено в Азия. Те разширяват износните си пазари, което очевидно помага значително на икономика“, каза той.

Износът за Азия, който представлява повече от половината от японските доставки, е нараснал с 10,5%, стимулиран от търсенето на метали и авточасти в Китай и компютри в Азия като цяло, предава CNBC.

Перспективите за японския износ ca в центъра на вниманието напоследък, след като инерцията се забави в последните месеци въпреки слабата йена, която прави японските стоки по-привлекателни за чуждестранните фирми и потребители.

Японската икономика се сви с 1,6% на годишна база през третото тримесечие, изпадайки в техническа рецесия след спада със 7,3% през второто. Резултатите накараха премиера Шиндзо Абе да забави с 18 месеца планираното второ покачване на данъка върху продажбите, насрочено първоначално за октомври 2015 г. и да призове за предсрочни избори през декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *