Износът помага на продажбите на големите публични компании.

Повечето големи индустриални компании, които се търгуват на борсата, повишават приходите си за полугодието, показват отчетите им. Публичните дружества публикуват данни на всеки три месеца и според изнесеното в тях има подобрение и в крайните финансови резултати на голяма част от тях. Износът движи доброто представяне на много компании – доста от индустриалните производители разчитат на външни пазари. Такива са производителят на акумулатори „Монбат“, торовият завод „Неохим“, компанията за лекарства от ветеринарната медицина „Биовет“, за алуминиеви изделия „Алкомет“.

При тези дружества е характерно, че изнасят голяма част от продукцията в ЕС и на трети пазари и именно динамиката на външните пазари влияе върху крайните им резултати. Ако не бяха проблемите с Украйна и Русия, представянето на „Софарма“ продажбите също щяха да са по-добри, но фармацевтичната компания успява да подобри значително рентабилността си. В сферата на услугите и строителството („Спиди“, „Трейс груп“, КРЗ) също се наблюдава подобрение, но известен спад има при производството на машини и части за тях (ХЕС, „М+С хидравлик“, групата на „Спарки“).

Индустрия за експорт

„Предварителните финансови отчети рисуват приятна картина. Компаниите, които не са засегнати от форсмажорни обстоятелства, като „Софарма“ имат добри резултати, а още по-позитивно е, че показват и много по-добра рентабилност“, коментира Татяна Пунчева-Василева, старши анализатор в „Елана трейдинг“. Подобни са наблюденията и на Александър Маджиров, портфолио мениджър в „ОББ асет мениджмънт“: „Експортно ориентираните дружества и аграрният сектор запазват позициите си, а производителите на торове подобряват представянето си. Кризата в Украйна оказа негативно влияние върху фармацевтичните компании, туристическият сектор очаквано отчита спад вследствие на отлива на руски туристи.“ Маджиров коментира, че забавянето на китайската икономика започва да се усеща и сред българските компании – дружествата, чиито клиенти са износители за Китай, усещат забавяне на поръчките.

Много добре се представя шуменският производител на алуминиеви изделия „Алкомет“, който има увеличение в продажбите и по размер на оборота е една от най-големите публични компании. През първото полугодие Германия е останала основният пазар за „Алкомет“, следвана от Полша, Италия, България, Франция, Испания, Австрия и др. Като положително е определено развитието на продажбите в Италия и Полша със съответно 17% и 14% ръст. В Испания той е бил 7% на годишна база.

Лека промишленост

Цигарената фабрика „Слънце Стара Загора-Табак“ работи почти само за износ, а повишението на акцизите в България се отразява лошо на продажбите на цигари тук. Справка в доклада показва, че през второто тримесечие компанията е увеличила износа си – приходите са нараснали до 2.17 млн. лв. при 1.93 млн. лв. през същия период на миналата година. Продажбите на българския пазар са незначителни – едва 400 хил. лв. е приходът от цигари от януари до края на юни. От компанията отбелязват, че увеличаването на акциза върху цигарите, който води до повишение на цената им, е намалило потреблението. Дружеството се контролира от фирми, близки до „Химимпорт“. Производителят на филтри и опаковки „Юрий Гагарин“ също работи добре, макар и с лек спад на продажбите, но ръст на печалбата – основната част от продукцията остава за вътрешния пазар, а 18% е за износ.

В друга част на леката индустрия – производството на захар и захарни изделия, представянето също е добро. Леко повишение има при оборота на „Захарни заводи“ – Горна Оряховица, а след преструктуриране в последните години и печалбата на дружеството е скочила в пъти. Основната част от приходите на „Захарни заводи“ идват от българския пазар, една четвърт са от други държави от ЕС и 17% са от трети страни. Почти всички захарни изделия се пласират в България, както и опаковките, съставящи малък дял от общата продукция. Етиловият алкохол и фуражният продукт „Зърнела“ се продават основно зад граница, показва справка в доклада.

От производителя на пластмасови матрици и форми „Формопласт“ посочват, че нямат намаление на поръчките в сравнение с първото полугодие на миналата година. Загубата, която е отчетена в края на юни и през тази, и миналата година, е обяснена с „производствената цикличност“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *