Износът през октомври расте с 1,9% на годишна база, а вносът – с 4,4%

Активната търговия с държавите членки от Европейския съюз (ЕС) продължава да подкрепя търговския баланс въпреки колебанията през септември. През октомври експортът към Европа расте с 4,8%, а вносът – с 9% на годишна база, с което се компенсират напълно пониженията, отчетени през предходния месец.

Предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за десетия месец на годината показват, че общият износ на страната се повишава с 1,9% на годишна база, докато вносът (CIF) е нагоре с 4,4 на сто. По този начин дефицитът по търговското салдо нараства до 697,8 млн. лв. при 572,8 млн. лв. година по-рано.

Изменение на общия износ по месеци на годишна база (в %)

Графика: НСИ

Изменение на общия внос (CIF) по месеци на годишна база (в %)

Графика: НСИ

От януари до октомври общият износ се понижава с 1,4%, като възлиза на 35,9 млрд. лв. Вносът (CIF) е за 42,4 млрд. лв., което е с 0,9% повече спрямо същия период на 2013 г. За година търговският дефицит скача с 913 млн. лв. до 6,4 млрд. лв.

Търговията с трети страни

Търговските взаимоотношения с трети страни се влошават за пореден месец тази година. През октомври износът на България за държавите извън ЕС намалява с 2,5% на годишна база и възлиза на 1,5 млрд. лв. Стойността на внесените стоки и услуги е с 2,7% по-малка и се равнява на 1,7 млрд. лв., сочат още данните на НСИ. През октомври външнотърговският дефицит с трети страни е 191,5 млн. лв. при 200 млн. лв. преди година.

От началото на годината стойността на изнесените български стоки и услуги извън пределите на ЕС се свива със 7,1% на годишна база и е 13,5 млрд. лв. Вносът е надолу с 2,8% и е за 16,5 млрд. лв. Търговският дефицит от началото на годината доближава 3 млрд. лв.

Основните търговски партньори извън ЕС

За десетмесечието Турция, Сингапур, Русия, Китай, Македония и Сърбия формират 53% от износа за трети страни, сочат още данните на НСИ.

Износът към югоизточната ни съседка намалява с 0,4% на годишна база до 3,3 млрд. лв., а вносът – с 0,2% до 2,39 млрд. лв. От Турция внасяме най-много след Русия.

Износът към Русия и Украйна обаче продължава да се влошава. Експортът към Русия спада с 8,6% до 861 млн. лв., а този към Украйна – с 63,4% до 272 млн. лв. От началото на годината до 30 октомври внесените от Русия стоки и услуги са със 17% по-малко в сравнение с година по-рано. Импортът за обхванатата от криза Украйна се свива с 1,4% до 907 млн. лв.

Износът към Сингапур продължава да расте. Към края на октомври експортът за азиатската страна вече е за 972 млн. лв., което е малко над двойно покачване спрямо година по-рано. Вносът се повишава с 45% до 31 млн. лв., с което поддържаме положително търговско салдо със страната. Логично, то е и най-голямото сред държавите извън ЕС, а втора е Турция.

От друга страна износът към втората по големина икономика в света – Китай, намалява с 15% до 851 млн. лв., докато вносът се повишава с 11% до 1,4 млрд. лв.

През десетмесечието вносът от Сърбия се повишава с 23% до 507 млн. лв., докато износът намалява с 6% на годишна база до 584 млн. лв. Експортът към Македония е с 2,6% повече, а импортът е на практика без изменение до 442 млн. лв. И с двете западни съседки поддържаме положителен търговски баланс.

Износът към САЩ доближава 500 млн. лв., като е с 3% повече спрямо година по-рано. Същевременно вносът нараства с 59% до 486 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *