Износът продължава да расте с рекорден темп.

Скъпият долар, възстановяването на европейските икономики и по-евтиният транспорт продължават да дават силен стимул на българския износ. За първите четири месеца на годината общият му обем е продължил да расте с рекордни темпове от 12.8% спрямо година по-рано и достига 14.6 млрд. лв. Основни търговски партньори остават държавите от ЕС, но към пазарите извън съюза темповете на нарастване са по-големи – през последния месец натам са насочени стоки за 1.5 млрд. лв., за четири месеца са общо 5.4 млрд. лв., или повишение с 13.8%. Числата са добра новина на фона на проблемите с Русия и Украйна, които удариха бизнеса на част от българските износители. Положително е и че има голям ръст към Турция – пазар с огромен потенциал за български стоки, който обаче не се използва пълноценно.

Към страните от ЕС, закъдето отиват около две трети от произведените в страната стоки, продажбите също продължават да нарастват с устойчиви темпове. За първите четири месеца на 2015 г. увеличението е с над 12%, като за март ръстът е 11.3%. Това показват предварителните данни на НСИ, публикувани във вторник.

Двигателите на подобрението

Ключовите фактори за ръста на износа са по-слабото евро, което прави местните стоки по-конкурентни, възстановяването на икономиките в Европа и свързаното с това повишаване на търсенето, както и поевтинелият транспорт.

Сред факторите за възстановяването на износа е и повишаването на производствения капацитет в преработващата промишленост и в някои сектори на услугите, както и по-ниските цени на енергията в България, отчитат от Уникредит Булбанк. „По-доброто представяне на икономиката през първите три месеца на текущата година се дължи основно на износа, докато вътрешното търсене се стабилизира на нивата от края на миналата година“, коментира главният оперативен директор на финансовата институция Андреа Казини в рамките на организирана от Конфиндустрия България и Италианския институт за външна търговия конференция.

Основните партньори

Над половината (51%) от българския износ за трети страни продължава да се насочва към шест държави – Турция, Китай, Сърбия, Сингапур, САЩ и Русия. За периода януари – април на южната ни съседка са продадени над една четвърт от всички експортирани към пазари извън ЕС български стоки, като обемът им нараства с 21.7% спрямо година по-рано.

Забавянето на икономиката на Китай вече се отразява и на търговията между двете страни – към края на април 2015 г. износът към азиатската държава бележи спад с 0.4%, след като за първото тримесечие беше отчетен ръст от 7.6%. Продажбите на български стоки в Русия също продължават да се свиват (-30.7%), запазва се и наблюдаваната от началото на годината тенденция на спад на експорта към Сингапур (-14.7%), закъдето България изнася най-вече петролни продукти, но дестинацията вероятно е предпочитана по данъчни причини. Същевременно износът към Сърбия и САЩ продължава да нараства с двуцифрени темпове – съответно 36.8% и 24.3%. В процентно изражение най-много се е увеличил обемът на български стоки за офшорната зона Гибралтар (отново по данъчни причини), както и за ЮАР и Иран, където обаче големият ръст се дължи и на по-ниската изходна база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *