Изписват болни под гаранция

Глобяват доктори, ако пратят по-рано пациент вкъщи

Строги критерии за изписване на пациентите от болниците въвежда здравната каса. Изискванията са различни за всяка от 298-те клинични пътеки, по които ще работят лечебниците през тази година. Всеки българин, който трябва да влезе в болница, ще може да се информира за възможностите за лечение. Пациентът ще има право да отхвърли дадена процедура и да поиска друга. Изписването не може да стане, без докторът да е проверил и да е въвел в специален фиш основните здравни показатели – температура, кръвно налягане, пулс и други.

Докторе, не ме боли, искам у дома! Тази молба досега минаваше. И лекарят с охота пращаше пациента вкъщи, щом казва, че се чувства добре. От здравната каса са твърдо решени да сложат край на тази практика.

Лекуващите лекари няма да могат да изпишат пациент, без да попълнят фиш, в който ще отбележат здравните му показатели. Това съобщи доктор Сашка Рускова, шеф на дирекция „Болнична помощ“ в НЗОК. През първия месец след изписването здравноосигуреният има право на два безплатни контролни прегледа в същата лечебница, допълни Рускова. Здравната каса ще следи зорко дали се спазва посоченият минимален престой в болниците за отделните клинични пътеки. Шест дни е минималният болничен престой при пневмония. Ако пациентът е с тежка черепномозъчна травма, той ще лежи не по-малко от 20 дни. В случай че болният бъде изписан по-рано, ще налагаме глоби, отсече Рускова. По преценка на лекуващия лекар обаче пациентът може да остане в болницата повече от предвидения минимум. След операция от остър апендисит или херния пациентът трябва да остане поне 1 ден в лечебницата. Минимум 3 дни е предвиденият срок за здравноосигурени, на които се правят химиотерапевтични процедури. Пациентите с инсулт пък имат право на 3 физиотерапевтични курса, всеки от които по 10 дни. Те могат да се вземат в различни месеци до края на годината. 12 физиотерапии по 10 дни всяка се полагат и на децата с церебрална парализа. Болните от диабет през 2007 г. ще могат да си правят по две изследвания за гликиран хемоглобин и за захар в кръвта.

Румяна Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *