Изпушваме от работа

Изцедени – и физически, и психически. В това състояние си тръгват от офиса 17,9 на сто от българите. Най-стресирани са хората, които се трудят през уикендите, рядко се радват на отпуск, „наказани“ са с по-монотонна работа и не са доволни от заплатата си, сочат данните на ИССИ. Най-лесно изпушват миньори, учители, финансисти и медици, показва още проучването на КНСБ. А напрежението мачка по-сериозно шефовете заради отговорностите, които лежат на плещите им, обобщават експертите. Въпреки това тормозът в офиса е по-скоро изключение. Обект на психически терор и натиск в службата са били едва 3,5% от изследваните. От физическо насилие и

от сексуален тормоз пък се жалват по-малко от 1%

Стресът разболява, алармира и зам.-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев. Напрежението в офиса се отразява както на работоспособността, така и на здравето, подчертава той. Според европейски проучвания, 50-60 на сто всички изгубени работни дни се дължат на стреса в службата и психосоциалните рискове, обяснява Донев. Опънатите нерви ни „вадят от строя“ почти толкова често, колкото сецнатия кръст или изкривения врат. На Стария континент той е вторият най-често съобщаван здравословен проблем, свързан с работното място, след мускулно-скелетните смущения, уточни зам.-министърът Донев.

За щастие, климатът в БГ офисите не е толкова отровен, показват данните на ИССИ. Всеки трети признава, че не се изнервя на работа. Над половината от българите са доволни, че отношенията в службата са добри – и с колегите, и с ръководството, и се чувстват уютно.

Повече от 40 на сто пък хвалят шефовете си

защото разпределят задачите умело. 37% смятат, че стилът на мениджърите им е модерен, а 29 на сто признават – че ги кара да се гордеят с фирмата, в която работят. Данните на КНСБ разкриват, че колкото по-дълго време наетите работят на едно и също място, толкова повече се привързват и това им носи позитивни емоции, разтълкува ги директорът на ИССИ Любен Томев. Над 30% от хората, които не са сменяли фирмата си повече от 10 г., са и емоционално привързани към нея. Това се отнася най-вече за държавните служители. Очевидно факторите като интересна, сигурна и справедливо заплатена работа имат по-голямо влияние, отколкото напрежението и изтощението, коментира Томев. Над половината от хората на наемния труд – или 56,9%, които са напълно удовлетворени от професията си, изпитват и т.нар. позитивен стрес – напук на напрежението, се зареждат с положителна енергия в офиса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *