Изпълняваме изискванията за отглеждане на щастливи кокошки до края на май

Това се реши на среща между министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, представители на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов и представители на Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители в България.
Срокът, който ЕК е дала на 14-те страни членки, които все ощеу не са покрили изискванията, е до края на месец юли. Найденов подчерта, че България ще изпълни този ангажимент два месеца по-рано, за да се предотвратят финансовите санкции за страната ни.
В момента от 121 птицеферми едва 10 не отговарят на изискванията, съобщи Иван Ангелов, председател на Браншовия съюз на производителите на яйца. 400 хиляди птици не се отглеждат според изискванията. В Гърция например 90% от птицефермите не отговарят на изискванията, а в Полша 50%. Птицевъдите споделиха, че производството на яйца в страната напълно задоволява потреблението и контролът е изключително голям. Няма да има дефицит на пазара, беше категоричен Ангелов.
Найденов обяви, че при проверка в голямата търговска верига „Кауфланд” е установено, че се предлагат миксирани яйца – отговарящи на изискванията и неотговарящи, внос от Полша. Сигналът е подаден от браншовия съюз. Продажбата на яйца с червена точка е абсолютно забранена. В кутията има яйца и без всякаква маркировка. В кутия от 10 яйца – половината са с маркировка, а другата половина – без маркировка.
Производителят в полската ферма следователно разполага и с клетки, които отговарят на изискванията, и които не отговарят. Вместо тези, които не отговарят, да отидат за термична обработка, те се предлагат на нашия пазар. Яйцата са безопасни, но това е нарушаване на регламента и води до нелоялна конкуренция, защото те са с около 2 евроцента по-евтини. „По този начин те убиват нашата индустрия”, каза министърът.
Проблемът идва от там, че яйцата за преработване се плащат на килограм, докато другите на бройка и това е загуба за производителите, обясниха от бранша.
Той обяви, че утре ще се подготви писмо до 14 -те страни-членки на ЕС, с което ще изискаме, когато на нашия пазар пристигат яйца от ферма, която още не е изпълнила официално изискванията, те да имат допълнително сертификат, че са от кокошки, които живеят в клетки, отговарящи на изискванията. Веригата Кауфланд ще бъде санкционирана с най-високата глоба, предвидена в закона – 10 000 лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *