Изтече срокът за предварителни оферти за портфейла на ТБ „Виктория“

В понеделник изтече срокът за подаване на предварителни оферти за продавания на части кредитен портфейл на ТБ „Виктория“ (собственост на затворената Корпоративна търговска банка) от банките, проявили интерес. Само трите банки, предложили най-висока цена за всеки от сегментите, ще бъдат допуснати за извършване на физически преглед на документацията по избрани от тях кредити.

Графикът, даден от БНБ в средата на септември, предвижда не по-късно от 15 октомври квесторите на банката да „осигурят представянето на окончателните оферти“. След това не по-късно от 20 октомври ще трябва да внесат доклад в БНБ за получените оферти с информация дали най-високата предложена цена покрива всички задължения на „Виктория“ от кредитори и депозанти и в какъв срок.

Наддаването

Кредитният портфейл на „Виктория“ е разделен на обособени части по сегменти – големи и средни корпоративни клиенти (79.81 млн. лв.), малък бизнес (16.86 млн. лв.), жилищни ипотечни кредити (88.57 млн. лв.), потребителски заеми с ипотека (5.38 млн. лв.), отделно потребителски, овърдрафт и кредитни карти (13.05 млн. лв.). Необслужваните заеми също са пакетирани поотделно фирмени (49.06 млн. лв.) и на физически лица (15.17 млн. лв.).

До края на работния ден на 1 октомври банките трябваше да изпратят писмо за намерение, с което да изразят интереса и желанието си да наддават в тръжната процедура. След това на база получен информационен пакет с параметри по кредитите от портфейла, за който е заявила интерес, всяка банка е трябвало да изготви индикативна оферта.

Банките, които бяха заявили интерес към различни обособени части от портфейла на „Виктория“, по информация на „Капитал“ са 15. Три от тях са заявили намерения към целия портфейл, включително и необслужваните – това са Банка ДСК, ЦКБ и Инвестбанк. Уникредит Булбанк, СИБанк, Търговска банка Д и Ти Би Ай банк са дали предварителна заявка за всички обслужвани.

Останалите са проявили интерес към различни части – ОББ (малък бизнес, ипотечни), Райфайзенбанк (ипотечни, потребителски с ипотека и потребителски, овърдрафт, кредитни карти), Сосиете женерал Експресбанк (големи и средни корпоративни клиенти, малък бизнес, ипотечни), Българска банка за развитие (големи и средни корпоративни клиенти, малък бизнес + необслужвани фирмени), Общинска банка (потребителски с ипотека), БАКБ (потребителски с ипотека и потребителски, овърдрафт, кредитни карти), Токуда банк (малък бизнес, ипотечни, потребителски с ипотека), Тексимбанк (малък бизнес, ипотечни, потребителски с ипотека).

Предстои да се реши

Според изразеното от БНБ становище в съобщението й от 16 септември „единствен източник за осигуряване на ликвидност за „Виктория“ е продажбата на кредитния й портфейл. Според запознати целта на продажбата на кредитния портфейл на „Виктория“ е чрез получените приходи да се осигурят средства за изплащане на депозитите в банката (обемът на кредитния й портфейл надвишава този на депозитите) и банката да бъде ликвидирана. Централната банка и квесторите твърдят, че това е оздравителна процедура и се цели набавяне на ликвидност, а не ликвидация. Според експерти от бранша обаче банката трудно ще стане отново жизнеспособна, след като изгуби всичките си клиенти.

БНБ не обосновава какво налага, вместо да се продаде цялата, да се разпродават активите на една обявена три месеца по-рано за „добра“ и здрава банка (на 11 юли при оповестяване на резултатите от първия 10-дневен одит в банките от управителя на БНБ Иван Искров – бел. ред.). „Виктория“ е под специален надзор от 22 юни, като той ще продължи до 22 ноември. От БНБ обясниха и „че е възможно да не бъде взето окончателно решение за продажба на кредитния портфейл на ТБ „Виктория“.

Окончателната преценка на това решение ще бъде извършена от управителния съвет на БНБ след анализ на комплекс от обстоятелства, в т.ч. стойността на получените оферти, резултата от проведените преговори с EPIC като представител на най-големите акционери на КТБ, както и подходът, който окончателно ще бъде възприет спрямо групата КТБ“. Това може да се разглежда като сигнал и че централната банка ще чака какво ще включва очакваното до 20 ноември предложение от инвеститорите в КТБ за „Виктория“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *