Изтича срокът за независимия одит в Корпоративна търговска банка

Днес изтича десетдневният срок за преглед на активите и пасивите на Корпоративна търговска банка, който бе възложен на независими одитори. В КТБ анализите се извършват от „Ърнст и Янг”, „Делойт одит” и „Афа”, припомнят от БНБ.

Одиторските доклади ще бъдат представени на квесторите, които имат задължението до края на работния ден днес да ги внесат в Българската народна банка. Резултатите ще бъдат оповестени публично до няколко дни.

КТБ поиска от БНБ да бъде поставена под специален надзор на 20 юни. Целта бе да се избегне обявяването й в неплатежоспособност, да се гарантират интересите на клиентите и да се възстанови банковата дейност. Банката изпрати и официално уведомление до БНБ, че ликвидността е изчерпена и че банковите операции, както и разплащанията, се преустановяват. От този момент нататък правата на акционерите на КТБ бяха отнети и бяха назначени квестори.

Почти веднага след поставянето на КТБ под специален надзор, централната банка реши да приложи същата мярка и към бившата банката „Креди Агрикол – България“, която на 12 юни стана 100%-но дъщерно дружества на Корпоративна търговска банка. Специалният надзор във финансовата институция е за три месеца, като там също бяха назначени квестори, а членовете на управителния и на надзорния съвет бяха отстранени. Анализът на пасивите и активите се извършва от „Афа”, а резултатите също трябва да са готови днес, съобщават от БНБ.

Междувременно Европейската комисияобяви, че е одобрила искането на властите в България да предоставятпарична ликвидност в размер на 1,67 млрд. евро (3,3 млрд. лева) в подкрепа на банковата система на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *