Източна Европа – магнит за инвестиции във фармацевтичното производство

Източна Европа се превръща във все по-интересно направление за инвестициите на мултинационални фармацевтични компании, става ясно от доклад на полската маркетингова проучвателна агенция PMR.
Като магнит за западните пари действа фактът, че регионът е по-слабо развит, а това разкрива огромен потенциал за растеж, смятат от PMR.
Държави като Турция, България, Русия, Румъния и Украйна са особено атрактивни, а най-популярни сред тях са последните три. Русия, Украйна и Румъния имат сериозни перспективи за развитие най-вече заради населението си (общо над 200 млн. души).
В частност, Русия и Украйна, с техните милиони „лековерни“ пациенти, които са повече на брой от всички взети заедно в 12 западноевропейски страни, са станали особено за спонсори и изследователи на нови медикаменти. Последните намират благоприятна почва за клиничните изследвания на предстоящи за въвеждане препарати.
В изследваните страни има готовност на населението да участва в тестване на лекарства от два до десет пъти по-голяма от тази на запад, а и разходите за изследвания и внедряване са поне наполовина по-ниски.
Наблюдава се утрояване на броя на клиничните изпитания на американски лекарства през последните три години, като понастоящем, както Европейската агенция за оценка на медицински продукти (EMEA) така и Службата по храните и лекарствата на САЩ (FDA) вече одобряват лекарства, които са били тествани в Русия.
От споменатата водеща тройка, руската държава естествено е доминираща, тъй като тя държи една-трета от пазара в Централна и Източна Европа. Но и в останалите държави от региона през последните няколко години се наблюдава забележителен ръст.
„Благодарение на това, те са много по-привлекателни от „зрелите“ пазари в Централна и Източна Европа, като Полша, Унгария и Чешката република, при които ръстът през последните няколко години е доста по-нисък“, се казва в доклада на PMR.
В средно- и дългосрочна перспектива, бурно развиващите се фармацевтични пазари ще стават все по-атрактивни за инвеститорите. Като цяло, пазарът на лекарства и подобни препарати в Централна и Източна Европа сега се оценява на около 23 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *