Източна и Централна Европа по-лесно ще преживеят автомобилната криза

В Централна и Източна Европа кризата в автомобилостроенето ще приключи по-бързо и с по-леки последици, отколкото в Западна Европа, сочи проучване на австрийския институт „Фраунхофер“, цитирано от ДПА.

До 2012 г. производството на автомобили в Западна Европа ще е в стагнация, в Централна и Източна Европа обаче ще бъде отчетен растеж на показателя от 30%, прогнозират експертите от института.
В региона има 43 автомобилостроителни завода, повечето от които произвеждат основно компактни автомобили. Вероятно това ще привлече към продукцията им клиентите с финансови затруднения, чиито брой става все по-голям.
Заводите в Западна Европа произвеждат предимно автомобили от висок клас и нямат такова предимство.
Експертите прогнозират бърз темп на растеж в Русия, която се оценява като пазар с голям потенциал.
България и Украйна вероятно няма да са част от тенденцията, тъй като са твърде отдалечени от Западна Европа, за да се разчита на тях за доставки, отбелязват авторите на изследването.
Регистрациите на нови автомобили в Европа през януари намаляха с 27% на годишна основа поради затрудненията за автомобилостроителната индустрия, предизвикани от проблемното кредитиране и спада в търсенето, сочат данни на Асоциацията на европейските автомвобилостроители (ACEA).

Източници: БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *