Източноевропейските страни от ЕС, начело с България, са икономически най-силно зависими от Русия

Според анализ на агенция Ройтерс редица страни от Централна и Източна Европа, които са членове на ЕС, могат да окажат съпротива на възможността за налагане на по-широкомащабни санкции срещу Русия около кримската криза, тъй като техните икономики биха пострадали най-силно от подобни санкции.

Агенцията посочва детайли относно икономическата зависимост на посткомунистическите страни-членки на ЕС от Русия.

Една от страните, които могат да пострадат най-силно от по-значими икономически санкции, е България. Вносът на нашата страна от Русия формира цели 18,5% от общия български внос през 2013-а година и беше в размер на около 6,6 млрд. долара.

Русия е най-големия източник на внос за икономиката на България, като нашата страна внася близо 90% от природната газа от руската компания „Газпром“. Единствената петролна рафинерия в страна, контролираната от Русия компания „Лукойл“, работи единствено с руски петрол. В същото време двата 1000-мегаватови ядрени реактори на АЕЦ „Козлодуй“, които осигуряват около 40% от необходимото в страната електричество, се захранват с руско ядрено гориво.

Агенция Ройтерс посочва не на последно място и факта, че около 700 хиляди руснаци са посетили България през миналата година от общо 2,6 млн. туристи в нашата страната, като приходите от туризъм формират около 13% от годишния български брутен вътрешен продукт.

Чешката република също е силно зависима от вноса на руски газ, като 60% от природната газ в страната идва от Русия. Износът на Чехия към Русия през 2013-а година се оценява на 5,83 млрд. долара и представлява 3,67% от общия чешки износ, докато руският внос в страната се оценява на 7,8 млрд. долара.

Ройтерс отбелязва, че най-големият руски завод за стомана „Евраз“ също се намира в Чешката република. Консорциум, който включва руската компания „Атомстройекспорт“, пък участва в надпревара за инвестиране на няколко милиарда долара за разширяване на чешката ядрена централа Темелин. В същото време руската фирма Tvel зарежда с гориво чешките ядрени мощности.

И тук Русия формира втората най-голяма по размер група от туристи, които са посетили Чехия през 2013-а година – общо 759 хиляди руснаци, или 10,4% от общите приходи от туризъм.

Русия се оказва и най-големия търговски партньор на Унгария, извън страните-членки на ЕС. Унгарският износ за Руската федерация през миналата година беше в размер на 2,55 млрд. евро (около 3,5 млрд. долара) от общия износ на страната за 81,7 млрд. евро.

В същото време Унгария внася 80% от необходимата природна газ от Русия. Преди време унгарското правителство сигнализира, че ще подпише споразумение с руската компания „Росатом“ за разширяване на ядрените мощности в страната, които на този етап доставят около 40% от необходимото електричество в Унгария.

Русия притежава и най-голямата фармацевтична компания Richter на унгарския пазар, като преди дни от компанията предупредиха, че ще има спад на печалбите през първото тримесечие на годината с оглед обезценката на руската рубла.

И Полша е икономически силно зависима от Русия, като 90% от полския внос на петрол идва от Руската федерация и над 50% от вноса на природна газ.

Русия се явява втория по-големи търговски партньор на Полша, като общият стокообмен между двете страни през 2013-а година представляваше 8,8% от полската международна търговия и беше в размер на около 36 млрд. долара.

Износът на Румъния към Русия през първите 11 месеца на 2013-а година пък беше в размер на 1,3 млрд. евро (1,8 млрд. долара), или 2,8% от общия румънски износ. По същото време румънският внос от Русия през периода януари-ноември 2013-а година беше в размер на 2,1 млрд. евро или 4,2% от общия внос на страната.

За разлика от останалите източноевропейски държавни, Румъния е най-слабо зависима от вноса на природна газ, тъй като тя разполага с находища, от които осигуряват около 80% от вътрешните нужди на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *