Изчаквателна позиция са заели борсовите играчи, след подаване на оставка на правителството ”Орешарски”

Повишаване на инвеститорското доверие към европейският капиталов пазар наблюдаваме днес, след като за трети пореден ден акциите на стария континент бележат поскъпване. Пазарите в Азия също отчитат ръстове подкрепени от добрите производствени данни от страна на Китай.

И в днешният ден вниманието на родните инвеститори е изцяло отправено към случващото се на политическата сцена. Подаването на оставка на правителството ”Орешарски” внася лъч надежда, че служебният кабинет ще успее да се справи с не малкото проблеми надвиснали над страната.

Изчаквателната позиция, която са заели повечето борсови играчи, доведе до пореден ден на нисък оборот от едва 450 хил. лева, а основните пазарни измерители записват ръстове до един процент.

На челна позиция със сумата от 65 хил. лева и ръст от 0.44% до 1.13 лева за брой застават акциите на ЦКБ, следвани от тези на ”Агрия грип холдинг”АД, които добавят 6.75% към борсовата си стойност до 8.7 лева цена на затваряне при общ изтъргуван обем от 60 хил. лева. Сред останалите печеливши с ръстове до 1.6% наблюдаваме ”Химимпорт”АД, ”Адванс терафонд”АДСИЦ, ПИБ, ”Зърнени храни”АД и други, а книжата на ”Синергон холдинг”АД добавиха 5.32% към стойността си до 1.27 лева за една ценна книга.

На отрицателна територия с понижение до 3.7% се нареждат ”Трейс груп холдэАД и ”Елхим искра”АД, а книжата на ”Петрол”АД изтриха 5.5% от пазарната си оценка до 2.7 лева за брой, след като в публичното пространство излезе информация, че са запорирани книжата на четирима от най-големите акционери в холдинга.

На компенсаторния пазар с по една сделка на цена от 45 стотинки за лев номинал се отчетоха жилищните и обикновените компенсаторни записи, а земеделските бонове се разменяха на цена от 56 стотинки за брой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *