Икономиката на България все още е в рецесия

За първи път от началото на икономическата криза, която започна през 2008 г., 10-те новоприсъединили се страни в ЕС (EU10), в това число и България, отчитат ръст. Това се казва в анализ на Световната банка, посочват от Асошиейтет прес. Очаква се целият доклад на международната финансова институция да бъде публикуван през тази седмица.
През първото тримесечие на тази година в България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения е налице средно 0.8% растеж в сравнение с 2.1% спад през последното тримесечие на 2009 г.
Топ 3
Най-добре през първите три месеца на тази година се представят Полша и Словакия. Там икономическият ръст е най-голям. След тях се нареждат Унгария и Чехия, докато икономиките на България, Румъния, Естония и Латвия продължават да се свиват, посочват от СБ.
Въпреки че е налице подем на икономиките, все още растежът е крехък, посочват от Световната банка. Според международната финансова институция БВП на голяма част от тези страни преди 2011 г. няма да се върне на нивата отпреди кризата, а при други възстановяването ще отнеме повече време.

Изтокът изпреварва Запада
По-бавно от ЕС-10 се възстановява растежът в Западна Европа. Там скокът на БВП е 0.6% за първите три месеца на 2010 г.
Банката прогнозира, че в Източна Европа тази година ще е налице 1.7% ръст и 3.6% през 2011 г. Той ще е двойно по-голям от ръста на страните от Западна Европа. Ден преди това в доклад на Европейската централна банка се посочва, че фискалните рестрикции или свиването на бюджетните разходи в повечето европейски страни ще забави възстановяването на икономиката. Според ЕЦБ затягането на бюджетните колани е ограничил ръста на еврозоната с 0.2% за първото тримесечие.

Рулетка
Прогнозите на Световната банка и МВФ за България са тази година да е налице анемичен ръст от 0.2%. Очакванията на ЕК са неутрални, или 0%, а нагласите на Министерството на финансите са за 1% ръст.

Биляна Вачева, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *