Икономиката на България шеста по ръст в ЕС през третото тримесечие на 2015 г.

През третото тримесечие на 2015 г. икономиката на страните-членки на Европейския съюз (ЕС) запази темпото си на растеж от предходното тримесечие, а икономиката на България се нарежда на шесто място сред всички страни-членки на ЕС, показват предварителни данни на Евростат.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС се повиши през периода юли – септември с 0,4% на тримесечна база след аналогичен растеж през второто тримесечие, като на годишна база нарасна с 1,9% след повишение с 1,9% през трите месеца до края на юни.

Според данните на Евростат БВП на еврозоната се повиши през периода юли – септември с 0,3% на тримесечна база при прогноза за запазване на темпото на растеж от 0,4%, отчетено през второто тримесечие.

На годишна база БВП нарасна с 1,6% след повишение с 1,5% през второто тримесечие и при прогноза за малко по-солиден растеж с 1,7 процентни пункта.

Двете водещи икономики от еврозоната – Германия и Франция нараснаха на тримесечна база в рамките на очакванията с по 0,3%, но в същото време беше регистриран по-слаб от прогнозите растеж в Италия, Холандия, Португалия и Финландия.

Брутният вътрешен продукт на третата най-голяма икономика в еврозоната – Италия нарасна на тримесечна база с 0,2% при прогноза за растеж с 0,3%, докато холандската икономика се разшири с едва 0,1% при очаквания за растеж с 0,3 процентни пункта.

В същото време икономиката на Португалия стагнира (0,0%) спрямо второто тримесечие при прогноза за повишение с 0,4%, докато икономиката на Финландия се сви с цели 0,6 процентни пункта след плах растеж с 0,2% през трите месеца до края на юни.

През третото тримесечие БВП на Гърция се понижи с 0,5% на тримесечна база след повишение с 0,4% през периода април – юни и на годишна база отново навлезе в рецесия, понижавайки се 0,4% след растеж с 1,1% през предходното тримесечие.

Според данните на Евростат БВП на България нарасна на годишна база през третото тримесечие с 2,9% след растеж с 2,6% през периода април – юни. Така страната ни се нарежда на шесто място сред всички страни от ЕС, като тя е изпреварена по темпове на растеж единствено от Чешката република (4,3%), Полша (3,6%), Румъния (3,6%), Словакия (3,5%) и Испания (3,4%).

За посочения период БВП на България нарасна с 0,7% на тримесечна база след повишение с 0,6% през предходното тримесечие и след интензивен растеж с 0,9% в началото на годината, сочат още данните на Евростат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *