Икономиката на Европа постепенно се възстановява

През последните месеци има окуражителни признаци, че икономиката на Европа е в процес на възстановяване, съобщиха от представителството на ЕК у нас.

След като се сви през първото тримесечие на 2013 г., икономиката в Европа започна да расте отново през второто тримесечие и реалният БВП се очаква да продължи да расте през останалата част на годината.

Прогнозираният растеж в ЕС през втората половина на 2013 г. е 0,5 % в сравнение със същия период през 2012 г. На годишна основа растежът на реалния БВП тази година се изчислява на 0.0 % в ЕС и –0.4 % в еврозоната. Очаква се икономическият растеж постепенно да набере скорост през прогнозния период и да достигне 1.4 % в ЕС и 1.1 % в еврозоната през 2014 г. и съответно 1.9 % и 1.7 % през 2015 г. За България очакваният растеж през 2014 г. е 1.5%.

Вътрешната и външната корекция в Европа продължават, подкрепени в много случаи от значителните структурни реформи и фискална консолидация, осъществени през последните години. Те подобриха предпоставките вътрешното търсене постепенно да се превърне в основен двигател на растежа в Европа. Въпреки това на фона на отслабналите перспективи за бързо развиващите се пазарни икономики, връщането към стабилен растеж ще бъде постепенен процес.

Натрупаните макроикономически дисбаланси намаляват, а растежът се очаква постепенно да набере скорост. Въпреки това текущите балансови корекции в някои страни продължават да затрудняват инвестициите и потреблението. Ситуацията на финансовия пазар значително се е подобрила и лихвените проценти в уязвимите страни са се понижили, но това все още не се е отразило на реалната икономика, тъй като финансовите пазари все още са разпокъсани и между отделните държави членки и между фирмите има значителни различия.

Настоящата прогноза отговаря на характеристиките на предишни възстановявания след тежки финансови кризи. С намаляването на нуждата от ограничаване на задлъжнялостта се очаква вътрешното търсене постепенно да се засили благодарение на възобновяването на растежа на частното потребление и на възстановяването на бруто капиталообразуването, дължащи се на подобрението на общите условия за финансиране и очакванията за икономиката. Предвид постигнатия през последните години напредък темповете на фискална консолидация през прогнозния период ще се забавят. През 2014 и 2015 г. се очаква вътрешното търсене да бъде основен двигател на растежа на фона на по-слабите перспективи за износа на ЕС към останалия свят.

Тъй като промените на пазара на труда обикновено изостават от промените в БВП с около половин година или повече, се очаква възстановяването на икономическата активност да доведе до създаване на работни места с известно закъснение. Тази година безработицата остана много висока в някои страни, а заетостта продължи да намалява. Въпреки това през последните месеци бе отчетено стабилизиране на условията на пазара на труда, като прогнозите са за умерен спад на безработицата до 10.7 % в ЕС и 11.8 % в еврозоната до 2015 г. при запазване на големите различия между отделните страни.

През прогнозния период в ЕС и в еврозоната се очаква запазване на ниска инфлация от около 1.5 %. Балансите по текущите сметки в уязвимите държави от ЕС постоянно се подобряват през последните години. Вследствие на нарастването на ценовата конкурентоспособност и засилването на износа се очаква редица уязвими държави от ЕС да регистрират излишък по текущата си сметка през тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *