Икономиката на Япония се сви с 6,8% на годишна база

Япония отчете през изминалото тримесечие най-големия си икономически спад от март 2011 г. Причина за това е повишения данък върху продажбите, който доведе до значителен спад на разходите на домакинствата, информира „Ройтерс“.

Официалните данни на правителството показват, че свиването е в размер на цели 6,8% на годишна база. За сравнение, през първите три месеца на годината бе регистриран растеж от 6,1%.

Все пак свиването на третата по големина икономика в света е малко по-ниско от очакваното. Експерти очакваха спадът да достигне 7,1%.

Според централната банка на страната свиването е единствено временно и японската икономика е на правия път към възстановяването. От институцията обявиха, че не планират да увеличават паричните стимули скоро. Това обаче е твърде вероятно, ако и през третото тримесечие на годината данните отново са негативни, смятат експерти. Очаква се по-късно през годината премиерът Шиндзо Абе да реши дали да данъкът върху продажбите да бъде допълнително увеличен през следващия октомври.

Икономическият министър Акира Амари изрази от своя страна готовност да бъдат отпуснати допълнителни бюджетни средства, ако през третото тримесечие отново няма ръст. Мнението на повечето анализатори обаче е, че фискалните стимули няма как да имат голям ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *