Икономиката ни бележи ръст в последните тримесечия

Инвестиция на стойност 160 млн. евро в завода на „Девня Цимент“ е една от най-големите в България за последните 20 години. Това съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката след като министърДрагомир Стойневсе запозна с новия проект за изграждане на производствена инсталация.

Новата производствена линия предстои да бъде пусната в експлоатация през септември тази година, като годишният й капацитет ще бъде близо 1,5 млн. тона цимент. По време на строителната фаза инвестиционният проект генерира приблизително 1000 работни места.

„Инвестиции като тази, които показват иновативни продукти, се подкрепят изцяло от държавата“, заяви икономическият министър на среща с ръководството на Италчементи Груп, компанията майка на“Девня Цимент“ АД. Стойнев изрази своето удовлетворение от това, че чуждестранни компании на световно ниво избират да инвестират именно в България, осигурявайки хиляди работни места. До момента Италчементи Груп е инвестирала над 400 млн. лева у нас, което я нарежда сред най-големите инвеститори в страната.

Министър Стойнев припомни предприетите мерки от правителството за насърчаване на инвестиционната дейност в страната чрез измененията в Закона за насърчаване на инвестициите и Закона за обществените поръчки.

„Промените по ЗОП имат за цел прекратяване на корупционните практики при избор на изпълнител, прилагани при предишното управление“, категоричен бе министър Стойнев. Според него той ще даде възможност на малките и средните предприятия у нас да бъдат конкурентоспособни при участието си в обществените търгове. „Резултатите от предприетите от нас мерки се потвърждават и от макроикономическите данни. В началото на мандата брутният вътрешен продукт на страната бе отрицателен -0,2%, а през последните три тримесечия икономиката ни бележи ръст от над 1%“, каза още министърът.

Като показателно за защитата на националните интереси и производители от страна на сегашното управление министър Стойнев припомни и категоричната позиция против прекомерното ограничаване на въглеродните емисии от страна Европа. Против намаляването на емисиите през 2030 г. с 40 на сто се обявиха и страните Румъния, Словакия, Чехия и Унгария, както и Европейската индустрия.

Италчементи Групе петият по големина производител на цимент в света с производствен капацитет от приблизително 68 млн. тона цимент. Компанията навлиза на българския пазар през 1998 г. с приватизацията на Девня Цимент и Вулкан Цимент.За инвестиционната си дейност на територията на страната „Девня Цимент“ АД има издадени два сертификата по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Първият е за първи клас инвестиция за проекта „Реконструкция и модернизация на инсталацията за производство на клинкер и цимент в завода на фирмата“. Инвестицията е на стойност 140,4 млн. лв. За осъществяването на втората част на проекта на дружеството е издаден втори сертификат за инвестиция клас А на стойност 325 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *