Икономиката се нуждае от един умерен стимул

Избраната от кабинета „Орешарски“ фискална политика ще спомогне за създаване на предвидима инвестиционна и стопанска среда и за осигуряване на устойчивост на публичните финанси в средносрочен и дългосрочен план. Това каза финансовият министър Петър Чобанов по време на Младежкия икономически форум „Стартирай бизнес в България“ 2013, организиран от Студентския съвет на Университета за национално и световно стопанство, съобщават от Министерство на финансите.

В Бюджет 2014 не си поставяме твърде амбициозна цел за фискална консолидация, заяви той и посочи, че бюджетният дефицит спрямо тази година ще намалее само с 0,2% от БВП, но това е съобразено с цикличното развитие на икономиката. „В момента оценихме, че икономиката ни се намира далеч от своя потенциал и за да го достигне по-бързо, се нуждае от един умерен стимул. Този стимул не се състои в разхлабване на фискалната политика, а напротив – в по-добро приоритизиране на разходите, в търсенето и постигането на по-висока ефективност, което да освободи ресурс за провеждане на политики“, каза Чобанов.

„Едни от най-неотложните стабилизационни мерки, предприети през първите месеци от мандата на правителството, бяха тези за възстановяването на икономиката и подобряването на бизнес средата чрез завръщането на държавата на позицията на коректен и предсказуем партньор на бизнеса“, каза министърът.

В изложението си министър Чобанов представи мерките и политиките на държавата, насочени към намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса, подобряване на бизнес средата и повишаване на конкурентоспособността на икономиката. Министърът на финансите е категоричен, че малките и средни предприятия са поставени на фокус и са основен обект на подготвяните стимулиращи мерки.

Финансистът обърна внимание, че за следващата година при разработването на бюджета кабинетът се е отказал от правилото да се „разхвърлят“ по малко средства на всяко министерство. А напротив – много от тях са с намалени административни бюджети. „Това даде възможност за отделяне на един централизиран ресурс от 500 млн. лв. в публичната инвестиционна програма, в който на конкурентен принцип ще кандидатстват както местните власти за регионални проекти, така и министерствата за финансиране на програми“, каза Чобанов. Той уточни, че всички те трябва да са насочени към икономически растеж, възможности за създаване на заетост и доходи, устойчиво развитие на регионите и подобряване като цяло на жизнената среда и конкурентоспособността на икономиката.

Финансовият министър повтори пред студентите, че основната задача, която си поставя кабинетът и е заложил в бюджета, е да възстанови икономическия растеж, да го рестартира, така че фискалната и икономическата политика да са съобразени с постигането на растеж.

„Разбира се, за да имаме растеж, трябва да положим усилия за възстановяване на бизнес средата – не казвам подобряване, а възстановяване, тъй като в последните години тя до голяма степен беше разрушена, което може да се види в данните за преките чуждестранни инвестиции и като цяло за спадащата вътрешна инвестиционна активност“, посочи още Чобанов.

Той припомни, че към края на 2012 година вътрешните инвестиции са с 37% по-ниски в реално изражение от тези преди кризата. Прогнозата ни за края на тази година е този спад да продължи, т.е. тук са насочени и основните ни усилия, като за нас са важни както вътрешните, така и външните инвеститори и разбира се подкрепата за стартиращи предприятия, смята финансистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *