Икономика : Готвят нов механизъм за минималната заплата

Готви се нов механизъм за увеличение на минималната работна заплата. Това съобщи социалният министър Хасан Адемов вчера пред БНТ.

По думите му в методиката за определяне на възнагражденията ще влязат критерии като инфлацията, линията на бедността и средната работна заплата.

„Тези критерии са измерими и така правителствата няма да се изкушават да променят плановете за минималната работна заплата”, обясни Адемов.

По думите му за увеличението на доходите ще допринесат образователният ценз и професионалният опит на работещите. Адемов коментира, че правителството не се е отказало от повишаване на минималната заплата, като в програмните документи до края на мандата на кабинета дори е заложено увеличение до 450 лв.

Социалният министър не се нае да конкретизира срок, в който увеличението да бъде факт. „Разчетите, които са правени в Министерството на финансите, показват, че ръстът на минималната заплата със стъпка от порядъка на 20 или 30 лева по-скоро е неутрален към бюджетната позиция”, отбеляза още Адемов.

Той обясни също, че решението с колко и кога да се вдигне минималното заплащане ще дойде след обсъждане с Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТИ).

Очаква се следващата седмица на заседание да се обсъди подходът към изготвяне на новия механизъм за минималната заплата. Междувременно Хасан Адемов отбеляза, че разкриването на нови 250 хил. работни места може да се осъществи. Според него това ще стане чрез мерките, които се предприемат по отношение на лицензионните, регистрационните режими на бизнеса.

Макар че в актуализацията на бюджета не се предвиждат допълнителни средства за пенсионерите, социалният министър обеща ведомството да направи всичко възможно, за да се отделят пари за коледни надбавки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *