Икономисти искат сваляне да дефицита до 0.5%

България трябва да се стреми към дефицит от 0,5 % заради по-добрата събираемост на приходите.Това заяви икономистът Георги Ганев на конференция, посветена на европейските предизвикателства към страната ни.

Заради проблемите в банковата система и нуждата от спешно финансиране в края на миналата година, Европейската комисия предупреди, че показателите ни могат да излязат от позволените нива.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов отчете над 1 млрд. лв. излишък в хазната. Подобно постижение не е постигано от 2008 г. каза той.

Заради раздвижването на икономиката и по-добрата събираемост на приходитеправителството трябва да ревизира намерението си за дефицит, близък до три процента, категорична е Десислава Николова от Института за пазарна икономика. Тъй като не е ясно какво ще се случи в следващите дни, 3% дефицит за момент, в който икономиката расте и няма обективни причини да е толкова голям, според мен, не би трябвало да е приемлив.

Димитър Хаджиниколов от Съюза на икономистите в България обърна внимание, че приходите в хазната трябва да са по-добре планирани,защото се трупат излишъци. Които след това се разпределят от правителството, което в общи линии е нарушение на бюджетната политика, защото би трябвало това да се има предвид при съставянето на бюджета т.е. да се очакват тези приходи.

Също така трябва да се решат проблемите в здравеопазването, което е една от основните причини за огромните разходи на хазната, допълни икономистът Георги Ганев:

Големият проблем е, че почти не се обръща внимание на превенцията т.е на профилактиката. Структурата на българската система на здравеопазване е всъщност не да опазва здравето, а когато се разболееш да те излекува. Акцентът трябва да бъде върху частните здравни фондове, смята икономистът.

Според него същото се отнася и за пенсионната система, но преди да бъдат внесени окончателните й параметри в парламента, е необходима оценка на въздействието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *