Икономисти: Италия е бомба със закъснител, готвеща се да избухне

Постоянният слаб растеж на италианската икономика и натрупаният държавен дълг дават сигнал, че италианските публични финанси са „потенциална бомба със закъснител, готвеща се да избухне“, смятат икономисти от Capital Economics, цитирани от CNBC.
Досега вниманието беше фокусирано върху Гърция, Испания и Португалия, но Италия може скоро да бъде в центъра на европейската дългова криза, посочва ръководителят на екипа икономисти Роджър Бутъл.
По думите му размерът на дълговете на италианското правителство вероятно ще накара пазарите да обърнат поглед към страната, а обявяване на неплатежоспособност е много възможно.
“Ако продължаващият натиск от пазарите и продължителният слаб растеж накарат една или повече от периферните за еврозоната икономики да обявят неплатежоспособност и да напуснат еврозоната, то ние смятаме, че италианското правителство може да се окаже под силен натиск да направи същото“, подчертава Бутъл.
Той признава, че Италия е в по-добра позиция от Гърция, Испания и Португалия, но си има своите проблеми. „Бюджетният дефицит на Италия е малък, задлъжнялостта на домакинствата остава ниска, а банковата система изглежда в относително добра форма“, добавя Бутъл.
Публичният дълг обаче е около 115 на сто от БВП, а след присъединяването към еврото Италия загуби конкурентоспособността си, посочва икономистът. Според него на страната ще са необходими десет или дори повече години на замразени или падащи заплати, за да възстанови изцяло конкурентоспособността си.
Единственият шанс на Италия да намали съотношението дълг-БВП под 100% е да постигне бюджетен излишък от 5% рамките на 15 години, посочва Бутъл.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *