Икономисти: Кризата е като свинския грип – засяга основно младите

Икономическата криза в България е като новия вирус, свинския грип – засяга основно младите хора, а най-малко потърпевши от нея са пенсионерите. Това коментира Георги Стойчев от институт „Отворено общество” на дискусия, посветена на икономическата криза у нас. По думите му – хората възприемат кризата основно като политическа, тъй като я смятат за по-значима. Близо 56 % от българите са засегнати от кризата, сочи изследване на института. Въпреки това броят на оптимистите се увеличава, смятат още икономистите.

Проведеното изследване е с извадка от 1200 души и се отнася за месеците февруари, юни и октомври 2008 година и за месеците март, май и октомври 2009-а. Резултатите сочат, че най-силно засегнати от кризата са активните хора – между 30 и 60 години, а най-малко пенсионерите и хората над 60 години. Основният ефект от кризата се изразява в увеличаване на безработицата, но според Георги Стойчев пикът е преминал.
Засега доверието в банковата система и във валутния борд е стабилно. Според Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч” проблемът не е в липсата на кредитиране от страна на банките, а в липсата на инвеститори, които да бъдат кредитирани. Той определи бюджет 2010 като „най-големият в модерната история на България”, тъй като в него са заложени най-много разходи.
Георги Ангелов от „Отворено общество” също подкрепи тази теза. Той прогнозира и постепенно подобряване на износа през следващата година. Георги Прохаски от Центъра за икономическо развитие пък коментира, че най-засегнат от икономическата криза е бизнесът, но по думите му засега не се очакват масови фалити.
Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии коментира, че България е в уникална позиция, тъй като за първи път от 130 години насам страната ни има шанс да излезе от кризата абсолютно сама.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *