Икономисти: Разпадането на еврозоната ще стимулира растежа в Европа

Разпадането на еврозоната ще позволи на цяла Европа да се върне към растеж, смята икономистът Кристофър Смолууд от анализаторската компания „Кепитъл Икономикс”. Той съветва връщане към системата на националните валути, за да се даде тласък на просперитета в Европа.
„В интерес на икономическото здраве и бъдещия успех на Европейския съюз, еврозоната трябва да бъде разпусната”, пише лондонската компания в свой доклад. „При настоящите условия най-слабите държави членки на еврозоната, като Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания, рискуват в продължение на много години и дори на десетилетия да бъдат изправени пред икономически спад и дефлация”, смята Смолууд. В същото време „Германия (най-голямата икономическа сила в еврозоната) ще продължи да намалява износа си (…), ограничавайки по този начин перспективите за износ на своите партньори”, обяснява икономистът. Всъщност „въпреки големия си търговски излишък, Германия не позволява нарастване на потреблението, въпреки че това може да помогне на най-слабите икономики”, и така принуждава тези страни да вземат дефлационистки мерки, които още повече увеличават дефицитите им”, счита Смолууд.
„Това ще доведе до слаби резултати в дългосрочен план на еврозоната, а един от основните аргументи за въвеждането на еврото беше засилването на икономическия просперитет”, посочва той, цитиран от БГНЕС. Така най-слабите страни от еврозоната могат да излязат от нея и да се върнат към националните си валути като оставят курса им да намалее, „заличавайки по този начин цялата или част от липсата си на конкурентноспособност и стимулирайки износа си”, предлага икономистът. Той обаче подчертава, че „най-доброто решение за Европа” е разпадането като цяло на еврозоната и връщането на всички предишни валути и най-вече на германската марка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *