„Икономист”: Икономиките на България и Румъния будят тревога

Икономиките на България и Румъния будят най-големи тревоги от страните в Източна Европа, пише авторитетното списание „Икономист“. Световната финансова криза ще засегне най-тежко двете балкански страни, които според изданието, са най-бедните и най-лошо управляваните нови страни-членки на Европейския съюз, пише БТА, като се позовава на изданието.

Ръцете на българите са вързани от валутния борд, привързващ лева стриктно към курса на еврото. Това изключва девалвацията като възможност за възстановяване на конкурентността, което е основание за притеснение на фона на оттеглящите се инвеститори. Дефицитът в размер на 25 на сто от БВП изглежда притеснително, коментира „Икономист“. Като негативен фактор икономическото издание споменава загубата на 220 милиона евро от Брюксел.

Финансовото положение на България обаче изглежда добро. Страната има малък външен дълг и разполага с бюджетен излишък. Това би й позволило да увеличи държавните разходи при забавянето на икономиката. Страната може и да получи чуждестранни заеми (макар властите да твърдят, че не планират да се обърнат към

МВФ). Загубата на европейски пари е неприятно, но България очаква да получи от ЕС 11 млрд. д. до 2013 година. Унгарската търговска банка Oreins („Ориенс”), която е специализирана за дейности на Балканите, понижи прогнозата си за растежа на страната през следващата година до 2,3 на сто, което е ниско равнище, но не изгледа ужасно.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *