Икономист интелиджънс юнит: Инфлацията е основният риск за страната

Високата инфлация е основният риск, с който трябва да се справят правителството и централната банка.

Това препоръча редакторът в „Икономист интелиджънс юнит“ Крейг Отър на пресконференцията по повод Седмата кръгла маса с правителството на тема „Да накараме членството в ЕС да работи за бизнеса“. Панелите от форума обаче бяха закрити, пише в. „Дневник“.

„Високите равнища на инфлация, които са и относително постоянни, са притеснителни. От една страна, поскъпването спъва плановете за присъединяване към Еврозоната, а от друга – косвено е свързано с исканията за увеличаване на заплатите в публичния сектор“, обясни Отър.

Той препоръча правителството да поеме политически и икономически ангажимент за справяне с инфлацията и приемане на еврото. Антиинфлационните мерки в бюджет 2008 са в няколко посоки. Най-ясно открояващата се е заложеният голям бюджетен излишък – 3% от БВП.

Другата мярка, която в средносрочен план трябва да даде противоинфлационен ефект, са планираните съкращения в държавната администрация с 10%. С акцизната политика пък правителството се опитва да ограничи проинфлационните фактори, които биха действали в навечерието на еврозоната.

Затова за втора поредна година акцизите върху цигарите и горивата се увеличават предсрочно. Като друго предизвикателство пред страната Отър посочи и идентифицирането на нови зони за привличане на преки инвестиции.

„Правителството трябва да прецени откъде ще идва растежът в бъдеще и да насърчи инвеститорите, тъй като Българиявсе още е с най-ниско БВП на глава от населението в Европа“, каза Отър. Той отново подчерта и необходимостта от структурни промени, особено в експортно ориентираните сектори.

„Това ще направи износа на страната конкурентоспособен“, обясни Отър. Главният изпълнителен директор и член на съвета на директорите на „Юробанк И Еф Джи България“ Антъни Хасиотис също наблегна на необходимостта от продължаване на реформите в страната, в това число и в съдебната система.

„За да се възползва от ползите на членството в ЕС, България трябва да развие многостранен подход, който се базира на развитието на своите основни отличителни и конкуренти предимства – стратегическо местоположение, все още сравнително евтина и образована работна сила и макроикономическа стабилност“, каза Хасиотис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *