Икономическата активност отслабва, сочи проучване

„Икономическата активност като цяло е отслабнала от последната публикувана „Бежова книга“ на 15 октомври, се посочва в периодичния конюктурен доклад, който трябва да служи за работна база на Централната банка по време на нейното съвещание за монетарната политика на 15 и 16 декември.

Според “Бежовата книга” има общ отлив на продажбите, а в много райони на страната се забелязва силен спад на продажбата на автомобили. Тези изводи се правят на базата на данни, събрани до 24 ноември.

„Разходите за консумация през разглеждания период са намалели“, се допълва в текста. Другата сфера в която се забелязва влиянието на кризата е тази на услугите, която представлява близо 80% от националния продукт. Като цяло активността в тази сфера се е свила в повечето райони.

При „хронично слабата“ индустриална дейност също има сериозен спад в повечето части на страната. В банковия и финансовия сектор се отбелязва, че „условията за получаване на кредити остават трудни“ и че дейността по отпускане на заеми на потребителите и фирмите продължава да се забавя в повечето региони.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *