Икономическата комисия одобри закриването на Комисията за стокови борси и тържища

Въпреки съпротивата на бизнеса, изразена в становища на две работодателски организации – Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата, икономическата комисия към Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за стоковите борси и тържищата.

Основното изменение е закриването на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и превръщането й в отдел към Министерството на икономиката и енергетиката.

Нито в ЕС, нито извън него съществува практика икономическото министерство да се занимава с подобни функции, коментират в своето становище отБСК. От организацията предлагат вместо това дейностите на ДКСБТ да бъдат прехвърлени към Комисията за финансов надзор, каквато практика има в държави от Европа и в САЩ.

От камарата коментират още, че промените са изготвени без да бъде анализирано какво ще бъде въздействието върху икономическата среда.

Подобни са критиките и от страна наБТПП. Проектът не е придружен от аналитични и цифрови данни, обосноваващи основните аргументи. В закона е предвидено, че закриването на държавната комисия ще намали разходите и ще постигне по-ефективно обслужване.

В момента в ДКСБТ работят 20 души след съкращаването на щатни бройки в началото на годината (дотогава в комисията работеха около 30 души), обясниха представители на комисията по време на дебатите в парламента. След влизането в сила на закона, за издаването на разрешителни за работа на стокови борси и тържища и за контрол във връзка с дейността им вече ще работят петима души.

Законопроектът предвижда част от дейността на ДКСБТ, свързана с контрола на търговията, да се поеме отБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ). В своето становище от агенцията обаче коментират, че има неяснота по отношение на формулировката на конкретните мерки, които трябва да бъдат предприети във връзка с новите им функции.

Така със законопроекта всъщност се извършва само механично прехвърляне на дейности, е записано в позицията наДКСБТпо повод предложените промени.

От комисията уточняват още, че и в момента работата им е ефективна и получават позитивни отзиви. На потребителите се дават методически указания, образци на документи и консултации в най-кратък срок, допълват оттам

Цитирани са и данни, представени от вицепремиера Даниела Бобева, според които за периода януари – декември 2013 година 10 инспектори на ДКСБТ са извършили 600 проверки на обекти за търговия с храни. За същия период 1000 служители на БАБХ са извършили 4000 проверки.

Срещу закриването на държавната комисия се обявиха и отСофийската стокова борса. В своето становище от борсата са се мотивирали с високия брой сделки, които и в момента се извършват в сивия сектор (около 80-90% от пазарния обем на някои стоки – цигари, алкохол, дървен материал и храни). Необходимо е да има контрол не само на самите тържища, а и навсякъде, където има условия за търговия със стоки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *