Икономическата криза оряза обявите за работа с 30 % само за последните три месеца

„Икономическата криза оряза обявите за работа с 30 % само за последните три месеца. Тенденцията е за още по-голямо намаляване броя на предложенията за работа през годината“, това съобщи вчера Светлозар Петров, директор на една от най-големите компании у нас, които посредничат при намиране на препитание – JobTiger.

„Икономическата криза започна да оказва влияние още от октомври миналата година. В същото време търсенето се запазва и съревнованието между кандидатите се увеличава“, допълни Петров.
Голяма част от младите хора имат проблем с правописа, форматирането, работата с компютър и оформянето на мотивационно писмо, автобиография и др. Често обърквали имената на фирмите, в които кандидатстват, защото подготвяли документите си с „копи“ и „пейст“.
Все повече българи се замисляли за сигурността на работното си място.

„В тази връзка младите предпочитат да се трудят в държавната администрация. По отношение на заплащането обаче не мисля, че там възнаграждението може да се конкурира с това в частния сектор. Друга нова тенденция е това, че единственият начин да се започне работа в голяма компания е като стажант. След това, ако човекът има качества, бързо израства в йерархията“, допълни директорът на JobTiger.
Следващия месец започва осмото издание на годишния форум за студентски стажове „Кариери 2009 – добра кариера, добър живот“, който ще се състои на 18 и 19 март в зала 3 на НДК.

Организатори на кампанията са JobTiger и Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР).

Освен в София изложението ще гостува от 23 март до 15 април във Варна, Свищов, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пловдив, Бургас и Стара Загора. Резултатите от предишните издания на форума показват, че все повече работодатели са склонни да дадат шанс за развитие на младите хора.

От 2002 г. до сега близо 90 000 студенти и млади специалисти от страната са посетили кариерния форум. Само миналата година те са били над 18 500. Около 50 фирми са се регистрирали досега за участие в кампанията.

МДААР също ще има свой щанд на форума. Експерти ще представят възможностите за работа и стаж в държавната администрация.
actualno.com
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *