Икономическите, индустриалните и технологичните зони в областта се обединяват

Икономическите, индустриалните и технологичните зони и паркове в област Пловдив се обединяват. Това стана ясно днес по време на представянето на проекта „Тракия икономическа зона“. Новосъздадената зона се очертава като един от най-големите икономически проекти на България. Тя обединява на клъстърен принцип шест индустриални зони с обща площ 10 700 000 кв. м. в района на Пловдив. Това са: индустриално-търговска зона „Марица“, индустриална зона „Раковски“, промишлено-търговска зона „Куклен“, парк „Образование и високи технологии“ в Пловдив, индустриална зона и високотехнологичен център „Тракия“ и Агро център „Калояново“.

„След обстоен анализ на даденостите на всяка една от тях, стигнахме до извода, че слабата ни страна е разпокъсаността им. Използването на съвременните форми на обединение, ще ни даде възможност за повишване на конкурентноспособността и заедно да представяме пред света огромния инвеститорски потенциал на региона.“ Това каза по време на представянето на проекта днес доц. д-р инж. Никола Добрев, председател на Съвета на директорите на КЦМ 2000 АД и Председател на Съвета на директорите на Промишлено-търговска зона „Куклен“ АД. В клъстъра влиза и цялата образователна система на средно и висше ниво, допълни инж. Добрев.

Това, което тук даваме на един инвеститор, не отстъпва по нищо на това, което получава в Европа и Америка, заяви инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“ АД и на сдружение „Инвестиционна инициатива“, инициатор и организатор на „Тракия икономическа зона“. По думите му, от прохождането на първите зони на територията на областта преди 18 години до момента общият размер на инвестициите в тях надхвърля 1 милиард евро, направени от над 100 компании, като 80 от тях са чуждестранни. Има 12 000 работни места. Няма инвеститор в региона, който да е инвестирал и да не е увеличил първоначалната си инвестиция, категоричен е инж. Панчев. „Това означава, че условията тук са добри, въпросът е, че не успяваме да ги популяризираме, и имено това целим с обединението. Затова сега търсим подкрепата на местната власт, за да изявим предимствата на региона. Така с обща съгласувана политика ще успеем да обърнем положението в инвестиционната активност“ – обясни още той.

От поканените кметовете на общините Пловдив, Марица, Родопи, Асеновград, Куклен, Раковски и Първомай на представянето присъстваха зам.-кметът по “Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции” в Община Пловдив Димитър Кацарски, кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов и Костадин Павлов – заместмащ кмет на Община Куклен.

Ние се включваме с два много важни за Община Пловдив проекта. Първият е Северна индустриялна зона, като се цели затворена верига между Северна индустриална зона, Технологичния парк и Югоизточната индустриална зона. Вторият обект е Екопарк Марица. Това обяви зам.-кметът Димитър Кацарски. „Абсолютно сигурни сме, че в този вид – „Тракия икономическа зона“ ще увеличи конкурентноспособността в национален мащаб на региона. Общината няма достатъчно крупни имоти на територията на Пловдив, за да задоволява изискванията на големи инвеститори, затова участитето ни в тази зона е много важно и ние ще я подкрепим по всички възможни начини.“ – коментира инж. Кацарски. По думите му, развитието на отделните индустриалните зони върху икономическия и социалния живот на Пловдив вече има осезателно въздействие.

Ръководството на обединението вече е имало контакти с новото Министерство на инвестиционното проектиране. „Тракия икономическа зона“ отговаря на всички очертани от ведомството приоритети и ние очакваме да намерим общ език, подчерта инж. Никола Добрев. „Не случайно стартираме популяризирането на зоната в навечерието на следващия програмен период. Един от проектите ни – високотехнологичен парк „Тракия“, е в процес на активиране като приоритетен там“ – допълни Добрев.

В най-близко бъдеще новата окрупнена икономичска зона ще бъде представена на два от най-големите европейски инвестиционни форуми в Брюксел и Мюнхен. „Работи се и по проектиране на два завода за преработка на селскостопанска продукция в района на Калояново и Калековец. В момента завършва проектирането на завод за производство на българска козметика за износ, а италианско предприятие в областта на машиностроенето е пред завършване и ще бъде открито идната година. През 2014 година ще се строят още 4 завода на територията на Община Марица.“ Това разказа инж. Пламен Панчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *