Икономическият министър: В „Кремиковци“ в момента няма кой да взема решения

Премиерът Сергей Станишев и министрите на икономиката Петър Димитров и на правосъдието Миглена Тачева ще изпратят сигнал до главния прокурор Борис Велчев с искане за проверка в съдебната система по въпроса със синдиците в комбината „Кремиковци“, съобщи Петър Димитров пред журналисти.
Той посочи, че сега в комбината няма оторизирани хора, които да могат да вземат решение.
Единият синдик е отстранен, а същевременно има действащо съдебно решение, според което решенията могат да се вземат само от двамата синдици, каза Димитров.
Министърът допълни, че този случай трябва спешно да бъде решен от съдебната система, защото това е причина на този етап въпросът със заплатите в дружеството да не може да бъде решен.
Ръководството на КНСБ и синдикатите към КНСБ в комбината настояха днес в декларация за спешна среща с представители на правителството.
В декларацията се отбелязва, че и днес, 7 ноември, над 5 хил. работници и служители от „Кремиковци“ не получават своите заплати, независимо от решението на правителствотода бъде подкрепен „Кремиковци“ АД като работещо дружество и до края на днешния работен ден да бъдат изплатени дължимите работни заплати.
Синдикалните ръководства предупреждават, че за ескалация на социалното напрежение и излизане на синдикалните протести извън контрол отговорност ще носят съответните длъжностни лица, създаващи административни пречки за разрешаване на ситуацията в „Кремиковци“ АД.
Вчера кабинетът взе решение за отпускане на 24 млн. лева за държавния резерв, който да изкупи продукция на „Кремиковци“, а с получените пари да бъдат изплатени заплатите. Междувременно обаче, също вчера, състав на Софийския градски съд днес призна иска на украинската фирма „Ворскла стийл“ срещу „Кремиковци“.
Комбинатът дължи на компанията на милиардера Константин Жеваго 5 млн. евро и 28 хил. т. готова продукция според подписания договор за производство на ишлеме, се посочва в решението на съда.
по материали на БТА и БГНЕС
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *