Икономическият оптимизъм доведе до най-голям седмичен спад на златото за последните два месеца

Златото се стабилизира днес след трите поредни дни на загуби. Металът обаче е на път да отчете най-голямо седмично поевтиняване за последните два месеца. Причината е подобряващата се икономика в САЩ, което намалява желанието на инвеститорите да търсят защита при златото.

Спот цената днес е 1258 долара за тройунция и не е далеч от вчерашното 16-седмично дъно на 1251,10 долара. Понижението за седмицата е 3%.

Вчера данни показаха, че през първото тримесечие американската икономика се е свила за първи път през последните три години, но другите доклади през седмицата за помощите срещу безработица, производството и потребителското доверие сигнализираха, че икономиката се възстановява доста добре.

Златото пада и заради силата на акциите и долара. В същото време пазарите не изпускат от погледа си геополитическата ситуация в Украйна. В четвъртък проруските бунтовници свалиха украински военен хеликоптер, при което загинаха 14 души, включително генерал. Всичко това се случва докато правителствените сили продължават с офанзивата на изток, която започна след изборите за нов президент. Златото често е търсено като предлагащо сигурност във времена на геополитическа несигурност и при спад на капиталовите пазари.

Световните борсови индекси удариха рекордни върхове в четвъртък като начело беше „Стандард енд Пуърс“, отчитайки трето рекордно високо затваряне за последните четири дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *