Икономическият растеж на Норвегия се забави до 0,4%

Икономическият растеж на Норвегия се забави с повече в сравнение с очакванията, въпреки че индустриалното производство и услугите подкрепят най-богатата скандинавска икономика през третото тримесечие, пише Bloomberg.

Сезонно изгладеният брутен вътрешен продукт (БВП), изключвайки производството и доставките на петрол и газ, забавя темпа на ръст до 0,4%, след като се покачи с 1,2% през второто тримесечие.

Икономистите, анкетирани от информационната агенция и от Централната банка на Норвегия, очакваха по-слаб растеж – от 0,2 на сто. Общият БВП се увеличава с 0,5%, съвпадайки с прогнозите.

Норвегия дължи 22% от брутния си вътрешен продукт на добива на петрол и природен газ, въпреки че непреките ефекти са по-големи. Правителството понижава данъците и ще похарчи рекордни суми от приходите от петролните запаси на страната през 2015 г., за да предостави подкрепа на 510-милиардната икономика.

Проучване на Националната статистическа служба от септември сочи, че според петролните компании инвестициите ще спаднат с най-много 18% догодина, тъй като индустрията се бори с високите разходи и поевтиняващия петрол. Редица компании съкращават персонал заради по-ниските цени на суровината, добавя Bloomberg.

Данните показват още, че услугите, свързани с добива и производството на петрол, се понижават за пето тримесечие, и че като цяло услугите растат с 0,9%. Отчетен е значителен растеж в сектори като строителство и търговия на едро и дребно.

Потреблението и инвестициите се свиват с по 0,2% през третото тримесечие. Износът расте с 2,1%, а вносът – с 2,2%. Петролните доставки са нагоре с 1,1%, а крайното потребление се покачва с 0,4%

Що се отнася до паричната политика – централната банка запазва основния лихвен процент непроменен за 16-та поредна среща, като се придържа към прогнозата си за първо затягане на курса след 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *