Икономическият спад в България ще продължи

Финансовият институт УниКредит Груп представи резултатите от най-новото си проучване за икономическото състояние на страните-членки на ЕС и на кандидатките. Прогнозите за икономиката на България не са положителни.
УниКредит Груп предрича, че икономическият спад в България ще продължи и през второто и третото тримесечие на 2009 г. МВФ и новото правителство на страната възнамеряват да окажат подкрепа в процеса на възстановяване.
Всички индикатори говорят за задълбочаване на рецесията. Забелязва се спад във фирмите, работещи с продукция за износ. Работното време в този сектор се съкращава на четири дни седмично, за да се избегне закриването на работни места. Колапсът на външното търсене оказва отрицателно влияние и върху развитието на други свързани сектори като бизнес-услугите и транспортния сектор, пише в доклада на УниКредит Груп. Секторите, които преди печелеха от бума на инвестиции, също бележат минус след спирането на частния капиталов поток. И в частното потребление се забелязва тенденция към влошаване. Ако от една страна потребителите чувстват някои облекчения от спада на инфлацията, от друга страна увеличаването на разходите по обслужването на дългове и рязката промяна на пазара на труда предотвратяват всяко увеличение на потреблението, което би могло да помогне за намаляване на последиците от икономическия спад.
УниКредит Груп не са намерили индикатори, че българската икономика вече е достигнала дъното, ето защо се очаква спадът да продължи и през второто и третото тримесечие. Доскоро в страната се отричаше да има криза, тъй като очевидно предишното правителство се страхуваше, че това ще се отрази зле на рейтинга му няколко месеца преди парламентарните избори. Последствието бе, че стимулиращите икономиката пакети, които бяха приети, не се оказаха достатъчни, за да се компенсира задълбочаващата се рецесия. Едва в началото на юни правителството предприе по-решителни мерки за намаляване на разходите.
Според УниКредит Груп е изключително важно, новото правителство на България да започне преговори с МВФ за спасителния пакет, както и да преразгледа бюджета за 2009 г.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *