Икономически измерения на евроинтеграцията

Днес стартира двудневният Икономически форум за Югоизточна Европа. Във форума ще участват висши представители на правителствата и бизнес средите, както и водещи икономически анализатори от страните от Югоизточна Европа

Днес от 9.30 ч. в зала 8 на Националния дворец на културата стартира осмото издание на Икономическия форум за Югоизточна Европа. Основната тема на двудневния форум е: „Икономически измерения на европейската интеграция“.

Официално приветствие към участниците във форума при откриването му ще отправи вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Във форума ще участват висши представители на правителствата и бизнес средите, водещи икономически анализатори и лидери, формиращи общественото мнение в региона на Югоизточна Европа: Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Хърватска. Очакват се и гости от Русия, Турция, Украйна, Кипър, Италия и Армения.

Българското правителство ще бъде представено от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, министъра на европейската интеграция Миглена Кунева, министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, Асен Гагаузов, министър на регионалното развитие и благоустройството, министъра на вътрешните работи Румен Петков, зам.-министърът на околната среда и водите Йордан Дардов.

Два месеца преди официалното присъединяване на България към Европейския съюз някои от най-висшите представители на европейските институции ще се включат в дискутирането на основната тема на форума. Сред тях са новият председател на Делегацията на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфри, Пиер Симон, президент на Асоциацията на европейските търговски и промишлени палати, Антонио де Лесеа, директор „Международни икономически и финансови дела“ в Европейската комисия, Лорънт Гай, директор на кръгла маса II: Икономика в Пакта за стабилност в Югоизточна Европа.

И тази година Икономическият форум за Югоизточна Европа е предпочитано място от италианския и гръцкия бизнес за установяване на местни партньорства. Участниците в събитието ще имат възможност да се срещнат с представители на едни от най-големите гръцки и кипърски фирми у нас, които са членове на Гръцкия бизнес съвет в България, както и с членовете на Италианската търговска камара.

Специално за срещата с българския бизнес пристига вицепрезидентът на „Майкрософт“ за Централна и Източна Европа, Африка и Азия Вахе Торосян, който ще участва в откриващата сесия.

Вицепремиерът на Република Македония Зоран Ставревски също ще вземе участие във форума. Ставревски ще вземе участие в откриващата сесия на форума, която започва днес от 9,30 часа. От кабинета на македонския вицепремиер са изпратили и официално писмо, в което благодарят за оказаната чест и съобщават за намерението на министър-председателя Никола Груевски в най-скоро време да направи официално посещение в България.

Министър Румен Петков ще е специален гост на една от най-горещите дискусии на форума — „Технология на корупцията“. Организатори на панела са Българска стопанска камара — Съюз на българския бизнес, Програмата за развитие на ООН и Български форум на бизнес лидерите.

По време на форума за първи път ще бъде поставена и темата за преносимостта на номерата в мобилните мрежи. Това изискване е въведено в Директивата на ЕС за универсална услуга, като страната ни е поела ангажимент да въведе преносимостта на мобилните номера от 1 януари 2007 г. Организатор на панела е Вивател.

Сред другите теми на тазгодишния Икономически форум за Югоизточна Европа са:

Изграждане на конкурентоспособна икономика по пътя към ЕС

Структурните фондове на ЕС – възможности и предизвикателства

Значение на сертифицирането за бизнеса

Информационните източници в Югоизточна Европа

Преносимост на номерата в мобилните мрежи

Комунални услуги и околна среда

Недвижими имоти

Италианският опит при усвояване на структурните и кохезионния фондове на ЕС

Местна власт и регионално сътрудничество в Югоизточна Европа

Развитие на финансовите пазари

Гръцки и кипърски бизнес в България

Туризъм

Енергетика

Верни на традицията всяка година да предлагат все по-модерни решения за oсъществяване на контакти между представителите на бизнеса, правителството и държавните институции, организаторите на форума са предвидили няколко нестандартни „събития в събитието“:

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов ще е домакин на работен обяд с представители на този бранш. Председателят на Държавната агенция по туризъм Марио Ал Джебури ще се срещне с компаниите в сектора на следобедна бизнес закуска. И двете срещи са предвидени за първия ден на форума.

През втория ден председателят на Държавната агенция по информационни технологии Пламен Вачков ще домакинства сутрешна бизнес-закуска на тема „Дигитална икономика“.

В рамките на форума ще бъдат проведени и 2 пресконференции. Първата е насрочена за 10:45, веднага след откриващата сесия и е организирана от Български икономически форум.

На втората, която ще се състои на 1 ноември от 11.00 ч., ще бъде представен традиционният 3-месечен доклад на Центъра за икономическо развитие – „Икономиката на България – октомври 2006“.

Организатор на събитието за осма поредна година е Българският икономически форум. Събитието се осъществява с основната подкрепа на Обединена българска банка, Лукойл, Вивател и Майкрософт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *