Икономическото възстановяване в еврозоната е все още уязвимо

Икономическото възстановяване в еврозоната е все още уязвимо, посочи в интервю за CNBC шефът на Еврогрупата (министрите на финансите на страните от Еврозоната – бел.ред.) Йерум Дейселблум, цитирано от finance.bnr.bg.

Според него ниската инфлация в региона е резултат на макроикономическото развитие в еврозоната и понастоящем не гледа на нея като на проблем в бъдеще.

„Относително ниската инфлация в еврозоната в момента е част от фазата в която се намираме и се дължи на част от нашите макроикономически данни. Реформите в пазара на труда и другите структурни реформи оказват влияние върху инфлацията“ казва още Дейселблум и допълни, че не е особено разтревожен от нейното развитие в бъдеще.

Във връзка с поемането на ротационното управление на Европейския съюз от Гърция, той изрази своята относително добра оценка за намиращата се в тежка икономическа и финансова криза държава.

„В Гърция са в ход необходимите фискални мерки, но структурните реформи все още се нуждаят от внимание и ние ще ги обсъдим с гръцките власти преди да вземем решение през втората половина на годината. Гръцката спасителна програма ще се оценява съвместно, като последният преглед по нейното изпълнение се финализира в момента. Ние ще вземе решение относно евентуални последващи програми през втората половина на годината“, посочи шефът на Еврогрупата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *