Икономическото доверие в еврозоната ще изкачи 17-месечен връх, сочат прогнози

Икономическото доверие в еврозоната вероятно ще нарасне до най-високото си ниво от 17 месеца през август, увеличавайки признаците, че възстановяването на валутния съюз от най-продължителната му рецесия набира инерция, съобщи Bloomberg.

Индексът на доверието ще нарасне до 93,8 пункта през този месец от 92,5 пункта през юли, сочи средната оценка на 26 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

На 23 август Европейската комисия обяви, че потребителското доверие в еврозоната през август е достигнало 25-месечен връх.

Европа обаче продължава да се мъчи с наследството на дълговата криза, която продължава вече четвърта година. Безработицата вероятно се е задържала на рекордно високите 12,1% през август, сочат резултатите от друго проучване на американската агенция. Тя ще достигне върха си от 12,3% през третото тримесечие и ще остане там и догодина, преди през 2015 г. да се понижи до 12%.

Пазарът на труда е особено „враждебен“ към хората под 25 години, като през юни по данни на европейската статистическа агенция Евростат 23,9% от тях са били без работа.

Трето изследване на Bloomberg показва, че ръстът на потребителските цени през август ще се забави до 1,4% след отчетените през миналия месец 1,6%. Инфлацията в региона остава под целта на Европейската централна банка от 2% от февруари насам.

Ускореният импулс в икономиката на региона след завръщането ѝ към растеж през второто тримесечие подкрепи фондовите пазари в Европа, като общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 11% през последните 2 месеца, а а редица компании повишиха прогнозите си за перспективите пред техния бизнес. Признаците на възстановяването на икономиката продължават да се засилват, а активността в сектора на услугите и производството нарасна над очакванията на икономистите през август, сочат данни на базирания в Лондон институт Markit.

През миналата седмица членът на управителния съвет на Европейската централна банка Евалд Новотни заяви, че „поредицата от добри новини“ за икономиката на еврозоната е отстранила каквато и да било необходимост от понижаване на основния лихвен процент. Германският министър на икономиката Волфганг Шойбле пък припомни изявление на ЕЦБ, че банката ще повиши основната лихва, когато икономиката започне да се подобрява.

„Нещата може би не са толкова обречени, колкото смятаха хората в продължение на доста време“, заяви Кристоф фон Райхе, ръководител на германското подразделение на Goldman Sachs Asset Management. „Макар в Европа да оставаме изправени пред огромни проблеми, изглежда, че бе осъществен напредък“, добави той.

ЕК ще публикува на 30 август данните за потребителското доверие, а в същия ден ще излязат и резултатите на Евростат за безработицата и инфлацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *