Икономическото доверие в еврозоната е скочило до 29-месечен максимум

Икономическото доверие в еврозоната през декември се е повишило повече от очакваното, достигайки дългосрочното си средно равнище за първи път от юли 2011 г., след като всички сектори изглежда са станали по-уверени за продължаващото икономическо възстановяване, съобщи Reuters.

Икономическото доверие в 17-те страни, използващи единната европейска валута през декември, е нараснало с 1.6 пункта до100 пункта, като движението е възходящо за девети пореден месец и резултатът изпреварва очакванията на икономистите.

Сред петте най-големи икономики във валутния съюз в Испания доверието е скочило с 4 пункта миналия месец, в Италия – с 2.3 пункта, а в Холандия – с 1.5 пункта.

Най-голямата икономика, Германия и втората – Франция – отчитат подобрение на показателя с 0.3 пункта.

Потребителското доверие в еврозоната се е повишило с 1.8 пункта през декември на фона на по-големия оптимизъм на домакинствата за бъдещите перспективи, въпреки рекордно високата безработица от 12.1%.

Отделни данни сочат, че индексът за бизнес климата леко се е понижил до 0.27 пункта през декември спрямо 0.31 през ноември, но все пак е над пазарните очаквания за 0.22.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *