Икономическото доверие в еврозоната и ЕС се влошава

 

Снимка: Pixabay

Икономическото доверие в еврозоната и ЕС се влошава . Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се понижи през ноември до 109.5 пункта от 109.7 пункта през октомври, показва последно проучване на Европейската комисия.

Това представлява най-ниско ниво на индекса от март 2017 година и влошаване за единадесети пореден месец от началото на годината, след като през миналия декември достигна многогодишен връх от 115.2 пункта.

Позитивно влияние върху икономическите нагласи през настоящи месец оказва подобрението на бизнес доверието в индустриалния сектор и търговията на дребно, при стабилизация на доверието в сферата на услугите и в строителството, информира infostock.bg.

Европейската комисия отчита подобрение бизнес доверието в Германия (повишение на съответния индекс с 0.6 пункта), във Франция (с 0.2 пункта) и в Холандия (с 0.1 пункта), при понижение в Испания (с 0.3 пункта) и спад в Италия (с 1.2 пункта) в резултат на бюджетните спорове на управляващите в Рим с европейските власти в Брюксел, които предизвикаха повишаване на бизнес разходи за обслужване на техните заеми.

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, се повиши до 1.09 пункта, след като през октомври падна до 1.01 от 1.21 пункта септември.

Последното проучване на Европейската комисия регистрира повишение и на индекса, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор (до 3.4 пункта от 3 пункта), както и на индекса на бизнес доверието при търговията на дребно (до -0.6 от -0.8 пункта), докато аналогичните индекси в сферата на услугите и в строителството се стабилизираха на октомврийските нива съответно от 13.3 и от 7.9 пункта.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната потвърди предварителната оценка на ЕК за влошаване от -27, пункта през октомври до -3.9 пункта през ноември.

Индексът, измерващ икономическото доверие в Европейския съюз (ЕС), се понижи през ноември до 109.6 пункта от 110.4 пункта през октомври.

Влошаването на бизнес нагласите в рамките на ЕС се дължи в най-голяма степен на спад на съответния индекс за Великобритания (най-голямата европейска икономика извън еврозоната) с цели 3.1 пункта, с оглед на притесненията за Брекзит без сделка (за излизане на Обединеното кралство от ЕС без постигането на ново търговско споразумение), докато аналогичният индекс за Полша нарасна с 2.2 пункта.

Проучването на Европейската комисия за ЕС регистрира известно подобрение на доверието на мениджърите в индустриалния и промишления сектор (повишение на съответния индекс до 3.5 от 3 пункта) и в строителството (до 6.3 от 5.6 пункта), при влошаване на бизнес нагласите в сферата на услугите (понижение до 10.8 от 12.1 пункта) и при търговията на дребно (до 1 от 2.4 пункта).

През ноември индексът на потребителското доверие в 28-те страни на ЕС се понижава до -3.7 пункта от -2.7 пункта през октомври, достигайки до най-ниско ниво от март 2017 година.

 

 

financebg.com

One thought on “Икономическото доверие в еврозоната и ЕС се влошава

  • 11.12.2018 в 10:03
    Permalink

    Все още обществеността пренебрегва истината, че Европейският съюз страда от прилагане на грешен основен икономически подход за държавно управление.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *