Икономическото доверие в еврозоната е спаднало до нов исторически минимум

Доверието на бизнеса и потребителите в еврозоната е продължило да се понижава през януари, спадайки до нов исторически минимум и потвърждавайки мащаба на рецесия на Стария континент. Това сочат публикуваните днес данни на Европейската комисия.
Въпреки това темпът на спад на този показател се е забавил спрямо края на миналата година, което навежда на мисълта, че пикът на икономическия спад отминава.
Индексът на икономическото доверие се е понижил с 1,5 пункта в страните от еврозоната до 68,9 пункта, докато икономистите очакваха още по-ниска стойност – 64,9 пункта и понижение с 3,3 пункта до 64,9 пункта за 27-те страни от ЕС.
Така или иначе това е най-ниското равнище на индекса, откакто той бе въведен през 1985 година. Тогава еврозоната не съществуваше, но данните за предходните години бяха преизчислени.
Пониженото доверие на ръководителите на компании и на потребителите е особено изразено в Германия, която е първата икономика в еврозоната, малко по-слабо в Италияи във Франция, а в Испания отчита дори повишение.
Извън еврозоната положението се е влошило особено силно в Полша и във Великобритания.

Франс прес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *