Икономическото доверие в ЕС се влошава

Икономическото доверие в еврозоната през юни е останало стабилно, но в целия Европейски съюз се отчита леко влошаване, показват данните на Европейската комисия. Индексът на икономическото доверие във валутния съюз се е покачил с 0.1 до 102.2 пункта, а за ЕС показателят е спаднал с 0.6 пункта до 105.8 пункта.

Различия между секторите

Липсата на големи промени в еврозоната отразява разнопосочните икономически тенденции, наблюдавани през последните месеци. През изминаващия месец се отчита подобрение на очакванията в индустриалния сектор и строителството, които обаче биват засенчени от влошаването в сектора на услугите, търговията на дребно и потребителското доверие. Спад на икономическото доверие се отчита в най-голямата икономика в региона – Германия, както и в Испания. Същевременно се наблюдава подобрение в други водещи икономики като Франция, Холандия и Италия.

Повишението на икономическото доверие в индустрията с 0.5 пункта до -3.8 е резултат от по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бъдещата продукция и малко подобрите оценки за текущите поръчки. Оценките за старите поръчки са се влошили, а прогнозите за поръчките за износ не показват промяна. Най-силно подобрение се наблюдава в строителния сектор, като основен фактор за повишението са по-оптимистичните оценки за заетостта в сектора и новите поръчки.

Доверието в сектора на услугите от своя страна е спаднало с 0.8 пункта до 3.6 пункта, което се дължи на значително по-ниските очаквания за бъдещото търсене и влошените оценки за бизнеса от минали периоди. Потребителското доверие също се е влошило видимо заради по-песимистичните очаквания за безработицата и общата икономическа ситуация. Потребителите все пак имат умерено добри очаквания за бъдещите си спестявания.

Спадът на доверието при търговията на дребно отразява по-песимистичните очаквания за бизнес атмосферата и обема на продажбите в бъдеще. Оценките на мениджърите от сектора за текущите условия остават без промяна спрямо предишния месец. Най-голямо влошаване се отчита във финансовия сектор – с 2.2 пункта.

Влошаване извън еврозоната

Извън еврозоната икономическото доверие се влошава значително във Великобритания (-3.3 пункта) и Полша (-0.9). За разлика от подобрението във валутния съюз показателят за индустриалното доверие остава без промяна. В останалите сфери тенденциите в ЕС и еврозоната съвпадат. Известни разлики в отговорите на анкетираните мениджъри се наблюдават по отношение на очакванията за заетостта и цените, като извън еврозоната има подобрение във всички сектори, а в нея – само в строителството. Очаква се повишение на цените в индустрията, услугите и търговията на дребно, докато в еврозоната ниската инфлация остава сериозен проблем. Отделният показател на бизнес климата, изготвян от еврокомисията, е спаднал леко с 0.04 пункта до ниво от +0.17 през юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *