ИКТ пазарът у нас гони милиард долара

Сумарните доставки на компютърен и телекомуникационен хардуер (включително мобилни телефони и базови станции) в България за деветте месеца на 2007 са достигнали $659.8 милиона, съобщи агенцията за проучвания и анализи CBN – Pannoff, Stoytcheff and Co.

Ръстът в долари е относително висок – 21% спрямо същия период на миналата година. Доставките на ИТ хардуер обаче видимо забавят темповете на ръст, което се дължи до голяма степен и на сериозния спад в цените на хардуера, коментират анализаторите, предава TechNews.bg.

Най-добър, постоянен през годината и абсолютно сигурен ръст се наблюдава в сегментите на преносимите системи, мониторите и традиционната компонентна база – оптиката и твърдите дискове.

Негативният тренд в доставките на маркови компютърни системи (с изключение на преносимите) продължава и през третото тримесечие. На ръба остават и доставките на печатащи и токозахранващи устройства, отчитат от CBN.

Наблюдава се спад в средните доставни цени в някои сегменти, което със сигурност ще се отрази на очакваните обеми продажби, но може да повлияе позитивно на печалбите в ИТ сектора, прогнозират анализаторите.

CBN очаква годишните доставки на ИКТ хардуер в България през 2007 година да докоснат границата от един милиард щатски долара, което ще бъде и нов исторически рекорд за страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *