ИКТ секторът в България расте със 74 млн. евро годишно

ИКТ секторът в България расте със 74 млн. евро годишно и инвестициите в него нарастват със средно 28,5 млн.евро всяка година. Тези положителни данни се дължат основно на големите и концентрирани в София аутсорсинг компании, а това не води до устойчива дигитално задвижвана икономика.

В България има талантливи инженери и предприемачи, които развиват авангардни технологии и бизнеси. Те обаче не определят характера на българската индустрия и страната изостава от средноевропейските показатели по иновации, дигитални умения и прилагане на технологии в бизнеса и обществените системи.

Това се казва в доклад, подготвен от съвместен екип на MOVE.BG и Brain Workshop и представен във вторник на конференцията EDITogether Digital Hub Bulgaria. Той съдържа препоръки за подобряване на средата за стартиращи дигитални компании в България.

Авторите на доклада препоръчват например: повишаване на дигиталните умения чрез  онлайн отворени курсове,  насочване на бюджетни средства към университети и колежи, които полагат усилия в посока подкрепа на предприемачеството и иновациите, включване на курсове по предприемачество в програмите на университетите и стимулиране на инициативи като хакатони, състезания, предизвикателства от различен характер, водещи до създаване на продукт.

Сред препоръките са активна политика на пазара на труда от създаването на субсидирана заетост към преквалификация и обучение, като за бенефициентите на всички програми и мерки се гарантира възможност за придобиване на базови дигитални умения, ангажиране на повече жени в предприемаческата култура, осигуряване на изгодни условия за преместване и придобиване на работни документи и гражданство за чужденци.

Препоръките включват разширяване на обхвата и качеството на електронните публични услуги, повишаване на съществуващия капацитет на отделните административни структури да обменят информация и документи по електронен път.

Експертите препоръчват още премахване на приетите през 2016 г. поправки в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), с които се третира употребата на фирмени активи за общо и лично ползване, особено що се касае до дейността на микро- и малките предприятия, включително дигиталните.

Те искат и специална законова рамка за стартиращи дигитални и дигитално задвижвани компании, като стъпка в създаването на съответстващ на нуждите им режим за подпомагане.

Друга препоръка е създаването на фискални стимули под формата на безлихвено отложено плащане на дължими осигуровки в рамките на от 3 до 6 месеца за стартиращи дигитални компании, създаване на специализиран фонд към НОИ, финансиран със средства от държавния бюджет, предоставящ мостово финансиране в първите месеци на развитие на съответните МСП, специализирано законодателство за по-висока гаранция от страна на Националния гаранционен фонд, успешно завършване и стартиране на „София Тех Парк”, информира investor.bg.

Експертите твърдят, че изпълнението на препоръките ще задържи  положителната тенденция на развитие на сектора.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *