ИКТ секторът може да се окаже спасение за безработните младежи

Между 2011 и 2012 година броят на заетите в сектора на информационните технологии и комуникации (ИКТ) отчита ръст от средно 2% в 26 страни от Европейския съюз. Двете изключения са Ирландия и Хърватия, които не са част от анализа по методологически причини.

Това съобщи Европейската комисия, позовавайки се на доклад относно работните места в общността.
Секторът е особено предпочитан и е в топ 25 на най-желаните професии, въпреки че от началото на 2013 година се отчита лек спад на заетостта в бранша.

Това, което е особено важно за работните места в ИКТ сектора обаче е, че те се заемат приоритетно от млади хора. Данните на ЕК показват, че за страни като България, Естония, Малта, Латвия, Словакия, Кипър, Румъния и Австрия, един от всеки трети, зает в сектора, е на възраст между 15 и 29 години.

Именно по тази причина и от ЕК препоръчват младежите да бъдат насочвани към обучение в сферата на ИКТ. Още повече, че статистическите данни показват намаляващ интерес към тези специалности в европейските университети като цяло.

Специално внимание трябва да бъде обърнато и на жените в професията. Очевидно тя все още се смята за „мъжка“ и само един на всеки петима студенти в някоя от специалностите е от женски пол. Данните се отнасят за 27-те държави от ЕС през 2012 година.

През 2012 година в сектора на ИКТ в ЕС са били заети над 4,3 млн. души. Над половината от тях работят в Германия, Франция и Великобритания – т.е водещите икономики в ЕС. Това е още едно доказателство, че дигитализирането на икономиката е един от пътищата за стабилизирането на икономическия ръст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *