Илкова: Целта на новата сегментация е да се раздвижи пазара

Премахването на сегментацията на Неофициален пазар на акции цели раздвижване на пазара и натиск върху емитентите да останат на борсата, заяви Бистра Илкова, изпълнителен директор на Българска фондова борса АД-София на работна среща-семинар на тема „Изменения в организацията на сегментите на „Неофициален пазар на акции”.
На дискусията присъстваха представители на Асоциация на индустриалния капитал в България, Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България, Българска асоциация за връзки с инвеститорите, Асоциацията на банките в България, Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българска асоциация на управляващите дружества, Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Комисия за финансов надзор, журналисти.
От 1 юли 2009 година Българска фондова борса АД-София премахва сегментацията на Неофициален пазар на акции, при което той вече няма да се дели на Сегмент А и Сегмент В.
„Огромна част от компаниите нямат характер на публични, като акциите на част от тях се използваха за счетоводни цели”, каза още Илкова и допълни, че според изчисленията на БФБ инвестициите на институционалните инвеститори в заплашените от делистване към момента дружества са между 0,5 и 1% от активите им.
Според Васил Велев, председател на Управителния съвет (УС) на Асоциацията на индустриалния капитал, законът трябва да позволи Общото събрание на акционерите (ОСА) да може да вземе решение за делистване на дружеството с минимално мнозинство от например 90 на сто от гласовете в ОСА.
Според Любомир Бояджиев, председател на БАЛИП, трябва да се даде възможност на миноритарните акционери да продадат акциите си от заплашените от делистване дружества, като единият от вариантите е чрез търгово предложение от страна на мажоритаря.
На същото мнение е и Маню Моравенов от ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ. Според него инвеститорите в подобни дружества винаги са били под заплаха, тъй като тези позиции винаги са били ниско ликвидни.
„Критериите, които са заложени, дават предпоставка за делистване на компании, които заслужават да са на борсата, като например БТК. Вместо да привличаме повече емитенти, ние се чудим как да ги изгоним”, заяви Бояджиев. „Преди няколко години имаше компании, с чиито акции нямаше сделки, но впоследствие търговията с тях се раздвижи”, каза още той, давайки за пример книжата на Чугунолеене, Спарки Елтос и др.
Димана Ранкова от Комисията за финансов надзор (КФН) заяви, че е абсурдно компании да са свалени от търговия и едновременно да са публични. За да не се допуска това, е необходима промяна в законовата рамка.
На срещата стана ясно още, че делистване на дружество от регулирания пазар, в чиито капитал е инвестирал пенсионен фонд, ще създаде законови проблеми за тях, защото пенсионните фондове не могат да инвестират в акции, които се търгуват само на извънрегулиран пазар.
56% от аудиторията на Investor.bg одобрява делистването на около 200 неликвидни дружества от БФБ-София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *