Илон Мъск обеща сателитен интернет за всички от 2019 г.

В близките няколко години хиляди спътници ще осигурят достъп до интернет със скорост 1 Gbps по цялата планета. Проектът на SpaceX – космическата компания на Илон Мъск – ще използва ракети Falcon 9 с повторно използване на първа степен, за да изведе в орбита 4425 спътника, стана ясно от изслушване в Сената на САЩ на вицепрезидента на SpaceX – Патриша Купър.

Още в края на тази година SpaceX ще започне тестове на спътниковата система. Ако изпитанията приключат успешно, компанията ще подготви въвеждане в експлоатация на системата в глобален мащаб в периода 2019-2024 г.

Патриша Купър настоява Сенатът да обърне подобаващо внимание на финансирането на проекти, които могат да способстват по-ефективното използване на честотния спектър. Според нея, сателитният интернет е пренебрегнат, като получава само 1,5% от средствата за финансиране на проекти за широколентов интернет.

SpaceX предлага също на Федералната служба за гражданска авиация (FAA) да преразгледа съществуващите в момента правила, които ограничават броя на пусканите в рамките на една година спътници.

През ноември 2016 г. компанията подаде във Федералната комисия по комуникации (FCC) искане за разрешение за пускане на 4425 спътника за високоскоростен интернет в глобален мащаб. За разлика от сегашния спътников интернет, който е бавен и скъп, SpaceX обещава много по-добри характеристики, благодарение на нискоорбиталната спътникова система.

Спътниците ще се извеждат от ракетите Falcon 9 на височина от 1100 до 1325 км над повърхността на Земята. Наземната инфраструктура ще включва няколко центъра за управление и координация. Всеки спътник ще тежи около 350 кг и ще може да работи в продължение на 5-7 години.

Първите 800 спътника ще обезпечат устойчив интернет на територията на САЩ и други държави. Във втората фаза, когато бъдат пуснати всички 4425 спътника, услугата ще стане достъпна за хората във всяка точка на планетата, интернет , информира technews.bg.

Илон Мъск представи за първи път проекта през 2015 г., като според неговите разчети тогава, бяха необходими 10 млрд. долара за реализацията. Един от първите инвеститори в проекта стана Google с вноска в размер на $1 млрд. Илон Мъск притежава 54% от акциите на SpaceX.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *